Shutterstock

Analyse DCA Beursprijs

Prijsdruk op varkensmarkt speelt weer op

14 Oktober 2022 - Wouter Baan - 2 reacties

De druk op de varkensprijzen bouwt zich op. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de borden opnieuw rood kleuren. Vooral in Duitsland is de spanning merkbaar, maar ook de Nederlandse markt ontloopt de prijsdruk niet. Bij een moeizame vleesafzet is het aanbod opvallend groot. De DCA Beursprijs sorteert echter niet voor op een mogelijke prijsverlaging.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week kopten we dat de varkensmarkt na een flinke verlaging een adempauze had ingelast. Die lijkt bijna voorbij. Het heeft er namelijk alle schijn van dat het mes volgende week opnieuw in de Duitse varkensprijs gaat. De Duitse tak van Vion heeft daar al een voorschot op genomen en betaalt vanaf volgende week in heel Duitsland 5 cent per kilo minder uit. De andere Duitse slachtconcerns doen dit niet.

'Veel varkens'
Ondanks ver achterblijvende slachtcijfers wordt in Duitsland over een ruim aanbod gesproken. Dit is deels nog het gevolg van de gebroken slachtweek begin oktober. Daar komt bij dat er (meer dan) slachtrijpe varkens uit de AVP-gebieden in Emsland zijn vrijgegeven. Slachterijen hanteren ondertussen een kalm slachttempo, wat in lijn is met de tegenvallende vleesafzet. Door de hoge energieprijzen en dalende vleesprijzen is er ook geen behoefte om in te vriezen. Het lijkt erop dat vleesbedrijven de vriesvoorraden willen afbouwen. Van diverse klanten komen signalen van een overaanbod van vlees, dit terwijl de slachtcijfers niet bijster hoog zijn. 

Ook in Nederland is het aanbod ruim. Opvallend ruim zelfs. Dit blijkt ook uit de slachtcijfers die vorige week ineens met zo'n 10.000 varkens opliepen tot 316.000. Dergelijk hoge aantallen zagen we het laatst in maart. Handelaren spreken over 'veel aangeboden varkens'. Mogelijk worden er varkens naar voren gehaald, al blijkt dat niet uit het gemiddelde slachtgewicht dat vorige week met 0,40 kilo steeg tot 98,80 kilo. 

Vleesafzet valt tegen
De vleesexport buiten Europa laat te wensen over. De Chinese varkensprijzen zijn recent flink gestegen, wat suggereert dat het land meer vlees gaat importeren. De Verenigde Staten profiteert hier sinds augustus al van, zo blijkt uit de exportcijfers. De Europese exportcijfers over die maand zijn nog niet bekend. Daarbij worden de positievere signalen ook niet door exporteurs bevestigd. Sterker nog, de afzet richting Verenigd Koninkrijk en Japan loopt terug door de zwakke koersen van respectievelijk het pond en de yen.

De interne Europese vleesmarkt kan nog niet profiteren van de Kerstvraag. Die komt pas over een paar weken los. Ondertussen willen retailers scherp inkopen, om daardoor consumenten in tijden van hoge inflatie toch naar het winkelschap te verleiden. De onderhandelingen gaan er naar verluidt stevig aan toe. Het ruime vleesaanbod spreekt in het voordeel van de onderhandelingspositie van retailers. Dit verklaart de opspelende druk op de varkensprijzen. 

Beursprijs breekt niet
Een aantal handelaren opteert bij DCA Markets voor een neerwaartse beweging van de Beursprijs. Uit het gemiddelde rolt echter nog geen verlaging naar voren. De notering van de geslachte varkens blijft zodoende staan op €1,87 per kilo, terwijl de prijs van levende varkens op €1,48 blijft staan.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden