De onweersbui die over de varkensmarkt trok, was krachtig maar ook van korte duur. Nu de prijzen niet verder wegzakken, is de rust weergekeerd. Voorlopig althans.
Dat de Duitse varkensprijs deze week een volgende klap kon ontwijken, is positief ontvangen door de sector. Er werd met erger rekening gehouden. Ook voor de stroeve biggenhandel is dit positief nieuws. Toch hebben insiders niet de illusie dat de druk definitief is overgewaaid. Het fundament onder de markt blijft tamelijk broos door de onzekerheid op de vleesmarkt.
Ongekend hoge Nederlandse inflatie
Met een officieel Nederlands inflatiecijfer van 14,5% in september, staat de koopkracht serieus onder druk. Met dergelijke percentages was de Nederlandse economie decennialang niet geconfronteerd. De energieprijsplafonds van de overheid verzachten weliswaar de pijn, maar kunnen de angel niet wegnemen. Ondertussen neemt het varkensaanbod in Noordwest-Europa seizoensmatig toe. Ook in Duitsland is dit opgemerkt. Wel wordt de situatie daar tijdelijk versterkt door de uitval van een slachtdag eerder deze week. Mogelijk wordt het ruimere varkensaanbod in Noordwest-Europa nog extra versterkt door groeivertraging deze zomer. Dit is geen gekke gedachte met het oog op de Europese varkenstelling die onlangs door statistiekdienst Eurostat is bijgewerkt en stevige krimpcijfers lieten zien.
Nederlandse varkenshandelaren raken het aanbod in algemene zin goed kwijt. De 304.000 slachtingen vorige week zijn redelijk in lijn met vorig jaar. Het gemiddelde slachtgewicht van 98,60 kilo is bovendien niet overdreven zwaar. De vriesvoorraden zijn volgens insiders niet groot, maar slachterijen hebben door de hoge vrieskosten nu ook niet de behoefte om voorraden aan te leggen.
Nog in nevelen gehuld
De Europese varkensvleesconsumptie zal bepalend zijn voor de stemming op de markt. De export naar landen buiten Europa blijft ondanks de aanhoudend zwakke euro, op een laag pitje staan. Het geeft de verwaarding van het karkas geen boost, zoals dat voorgaande jaren soms wel het geval was. Hoe de consumptie deze herfst- en wintermaanden zal uitpakken, is nog in nevelen gehuld. Voorlopig lijken slachterijen vrede te hebben met de stevige prijscorrecties die zijn doorgevoerd. Enkel van Vion valt maandag nog een correctie verwachten, gezien zij deze week mild muteerden.
Slachterijen moeten overigens flink opboksen tegen de concurrentie in Spanje die volumes op de Europese markt dumpt nu het toeristenseizoen over is. Spanje is het enige prijsbepalende land in Europa waar de varkensstapel nog wel groeit.
De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens blijft staan op €1,87 per kilo. De prijs van levende varkens noteert eveneens stabiel op €1,48.
Klik hier voor een toelichting op de notering.