Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

Duitse varkensprijs stoot door naar nieuw record

24 Augustus 2022 - Wouter Baan - 2 reacties

De melkprijs verbrak in de afgelopen maanden al een nieuwe record, net als de prijs van tarwe en rundvlees. Nu is ook de varkensprijs – eindelijk – aan de beurt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (VEZG) stijgt vanmiddag met €0,05 tot €2,05 per kilo. Daarmee wordt het bestaande record uit 2019 met €0,02 overtroffen. Het is bovendien pas voor de derde keer dat de varkensprijs boven de grens van €2 weet uit te stijgen. De keren hiervoor duurde dat nooit langer dan twee weken. De varkensmarkt heeft nu wel goede kaarten in handen om vast te kunnen blijven houden aan het relatief hoge prijsniveau. Door de hoge voerprijzen ervaren ondernemers dit overigens niet zo.

Groeivertraging versterkt krap aanbod
Het krappe varkensaanbod ligt aan de basis van de recente en bovendien onverwachte prijsopleving. In de afgelopen weken zijn in Duitsland iets meer dan 700.000 varkens geslacht, waarmee een aanzienlijk deel van de slachtcapaciteit onbenut blijft. Ook in Nederland zijn de slachtcijfers teruggezakt tot onder 300.000 varkens. De daling past bij het seizoenspatroon, maar de krapte wordt versterkt door de aanhoudende zomerhitte. De groeivertraging zal wel afnemen, wanneer er na donderdag koeler weer komt. Het krappe aanbod is daarmee echter nog niet uit de lucht als gevolg van de krimpende dieraantallen in Noordwest-Europa. Het einde van de zomervakanties versterkt de vraag naar varkensvlees. Ook de varkensvleesexport is de afgelopen weken verbeterd. Al deze factoren maken dat de varkensmarkt beter in vorm is geraakt.

De ontwikkelingen hebben ook een positief effect op de varkensprijzen in Nederland. Zo verhoogt Compaxo de notering deze week met €0,04 tot €1,80 per kilo. Hiermee zijn nog geen nieuwe records verbroken. Dit komt onder andere doordat de prijszetting in Nederland wat achterblijft ten opzichte van Duitsland. Een oorzaak hiervan is dat het aanbod verhoudingsgewijs in Nederland wat ruimer is. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden