Het aantal varkensslachtingen in het Verenigd Koninkrijk gaat in de tweede helft van dit jaar fors dalen. De verwachting is daarbij dat ook in 2023 veel minder varkens worden verwerkt door de Britse slachterijen.
Dit meldt het Britse marktbureau AHDB in een prognose van de Britse varkensmarkt. Het aantal varkensslachtingen in het VK lag in de eerste helft van dit jaar nog een procent hoger doordat de achterstanden uit de coronapandemie nog weggewerkt moesten worden. Dat is inmiddels gebeurd, zo constateert AHDB, waarbij zij een daling zien van de Britse zeugenstapel. Het marktbureau verwacht daardoor dat het aantal varkensslachtingen in de tweede helft van dit jaar met 15% daalt. Het aantal slachtingen over geheel 2022 neemt volgens de prognose met 7% af ten opzichte van 2021 tot ruim 10,35 miljoen stuks.
Rendement varkensbedrijven blijft onder druk
De verwachting voor 2023 is dat het aantal geslachte varkens verder daalt naar 9,5 miljoen dieren, een afname van 8%. AHDB wijst daarbij onder meer ook naar de krimp van de Britse zeugenstapel. Die is binnen een jaar gedaald met ruim 10% tot 350.000 zeugen in juni van dit jaar. Dit komt door het lage rendement en de logistieke problemen waarmee zeugenbedrijven te kampen hadden als een gevolg van de coronapandemie. Volgens het marktbureau blijft de Britse zeugenstapel dit jaar op dit lage niveau. Pas komend jaar, zij het met veel haken en ogen, rekent het bureau op een licht herstel van de zeugenstapel.
AHDB vindt het moeilijk om een prijsprognose af te geven voor de varkensmarkt voor de komende periode. Een afname van de Britse varkensstapel en dus een lager aanbod van varkensvlees, moet volgens de marktprincipes eigenlijk een hogere varkensprijs inhouden. Toch is dat niet zeker. Zo neemt naar verwachting de vraag naar varkensvlees in het Verenigd Koninkrijk licht af, mede door een stijging van de kosten van levensonderhoud bij de consumenten. Hoewel de varkensprijzen in het VK wel zijn gestegen, hebben ze niet het niveau bereikt waarop ze de productiekosten van de varkensbedrijven dekken. Hiervoor zijn onder meer de voerkosten voor de varkenshouders te hoog, dit als gevolg van de aanhoudend hoge prijzen op de grondstofmarkten.