De varkensmarkt zit in een rustige fase, waarbij de toonaangevende Duitse varkensprijs (VEZG) deze week opnieuw een pas op de plaats maakt. Het slachtcijfer in Duitsland zakt ondertussen steeds verder weg, maar daar kraait op dit moment geen haan naar. Waarom niet?
De VEZG-notering staat nu al zes weken op €1,85 per kilo. De grote slachterijen hanteren intussen een Hauspreise die 10 cent lager staat, maar voor die druk willen de producentenverengingen in Duitsland niet buigen. Ook in Nederland en omliggende landen bewegen de prijzen stabiel. Op zichzelf zijn de huidige prijsniveau niet slecht. Ook in 2019, wat qua rendement een goed jaar was voor de varkenshouderij, stond de Duitse notering zelfs een fractie lager dan nu. De hoge voer- en energiekosten maakt echter dat sommige varkenshouders liquiditeitsproblemen hebben, zo liet de Rabobank eerder deze week weten.
Veel varkens, maar lage slachtcijfers
Kijkend naar de markt dan is er geen zicht op een verdere prijsverhoging. Nederlandse slachterijen durven door de dreiging van Afrikaanse varkenspest geen voorraden op te bouwen. Zodoende is de vleesmarkt minder speculatief en ontstaan er geen tekorten. Temeer omdat het varkensaanbod in Nederland vrij ruim is en waarschijnlijk ook ruim blijft.
Ook in Duitsland spreken de slachterijen over een ruim aanbod. Deze lezing moet gezien worden in het licht van de weinig sprankelende vleesafzet. Het slachtcijfer in Duitsland zakte vorige week zelfs terug tot 716.594 varkens. Dit is het laagste aantal dit jaar, behoudens de gebroken slachtweken. Tevens is dit 13% onder het langjarig gemiddelde. De conclusie is dat de slachtcapaciteit in Duitsland verre van volledig wordt benut, maar slachterijen hebben daar op dit moment vrede mee. Misschien gaan de lege haken wel opspelen als straks de vakantieperiode voorbij is. Normaal gesproken stijgen de slachtcijfers dan weer, maar dan moeten de varkens er wel zijn. Op basis van de forse krimp in de Duitse varkensstapel lijkt de overcapaciteit in slachthuizen een blijvertje.