Shutterstock

Nieuws Varkens

Rabobank ziet tekorten in varkenshouderij oplopen

26 Juli 2022 - Wouter Baan - 5 reacties

De voerwinsten in de varkenshouderij blijven ver achter bij het langjarig gemiddelde. Daarbij heeft de sector om te gaan met twee grote onzekerheden: het stikstofbeleid en de dreiging van Afrikaanse varkenspest. In toenemende mate kloppen ondernemers bij Rabobank aan voor extra financiën, zo laat sectormanager René Veldman desgevraagd weten. 

Bij alle veehouders in Nederland zijn de (voer)kosten hoog opgelopen, maar alleen varkenshouders zien dit niet voldoende gecompenseerd worden door hogere baten, zo signaleert Rabobank. "De voerwinsten blijven ver achter en dus is het niet vreemd dat ondernemers interen op hun vermogen", zegt Veldman. Het gaat niet om grote aantallen, maar de aanvragen druppelen wel steeds vaker binnen. De liquiditeitsproblemen spelen met name bij zeugenhouders, maar soms ook bij vleesvarkenshouders. De situatie is extra nijpend geworden nu de TVL-regeling is weggevallen. "Bedrijven met voldoende perspectief en een goede rentabiliteitsprognose gaan wij zeker helpen."

Nog altijd een vleesoverschot
Behalve in Spanje is er in vrijwel alle Europese landen sprake van een krimpende vleesproductie. In varkensgrootmacht Duitsland is zelf een teruggang van de productie zichtbaar van 11,7%. In Nederland is dit bijna 4%. Voor 2022 verwacht Rabobank dat de varkensvleesproductie in de 27 EU-landen met ongeveer 3% daalt. Tegenover een lagere vleesproductie staan ook dalende exportcijfers buiten Europa. Per saldo is in de eerste vier maanden van dit jaar Europabreed nog altijd een varkensvleesoverschot van 200.000 ton, zo rekent Veldman voor. Een verdere krimp is zodoende een wenselijke ontwikkeling om daarmee de balans tussen vraag en aanbod te herstellen.

Rabobank is optimistischer over de afzetkansen in China in de tweede helft van dit jaar. De geldverstrekker verwacht verder dat de voerkosten gaan dalen. Door de dreiging van Afrikaanse varkenspest is het echter heel onzeker of Nederland van de verbeterde Chinese exportvraag kan profiteren. Wanneer het virus in ons land opduikt, gaan immers veel afzetmarkten buiten de Eurozone dicht, met alle gevolgen van dien. 

Stikstof remt investeringen
Een andere onzekere factor is het stikstofbeleid. Volgens Veldman remt dit de investeringsplannen van varkenshouders, als die er al waren. "Wanneer het mistig is, is het niet verstandig om gas te geven", aldus Veldman. Ondernemers moeten stevig in hun schoenen staan om met al deze uitdagingen om te gaan, zo concludeert de bank. Op basis van het stikstofbeleid heeft Rabobank eind juni de agrarische financieringsvoorwaarden aangescherpt. Het toekomstperspectief van een bedrijf en het toepassen van duurzaamheidmaatregelen worden belangrijker. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
xx 26 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10899759/rabobank-ziet-tekorten-in-varkenshouderij-oplopen]Rabobank ziet tekorten in varkenshouderij oplopen[/url]
Die vergelijking met mist gaat niet helemaal op, want die blijft nooit lang hangen.
Vroeger zeiden ze altijd bij de bank dat je anticyclisch moest denken of zijn ze daar ook van terug gekomen.
Abonnee
sjack 28 Juli 2022
alles is prijzig in de landbouw behalve de varkens...(en dat is al een tijdje)
Abonnee
gerard 28 Juli 2022
welkom bij de club wortels moest ook geld bij, bieten was ook geen vet pot en uien was om te huilen
en nu maar hopen op een beter jaar
Abonnee
onderduiker 28 Juli 2022
Alles waar teveel van is brengt niks op.
Dus teveel varkens of te duur afmesten .
Abonnee
sjack 29 Juli 2022
gerard schreef:
welkom bij de club wortels moest ook geld bij, bieten was ook geen vet pot en uien was om te huilen
en nu maar hopen op een beter jaar
ja klopt maar deze producten ware 2 jaar gelede wel goed...de varkens nog steeds niet
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Nieuws Financieel

Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden