De biggenmarkt rest in deze fase van het jaar niets anders dan een stap zijwaarts. Hoewel zeugenhouders de prijs maar wat graag zien toenemen, is daar door de afgevlakte varkensprijzen geen ruimte toe.
Naar de zin van de primaire sector is aan de opleving van de varkensprijzen in juni te snel een einde gekomen. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) vlakbij de grens geeft echter een andere kijk op de zaak. Optimisme heeft plaatsgemaakt voor spanning en onzekerheid. De trek is zodoende uit de lucht, waardoor ook de vraag naar biggen afzwakt.
De biggenhandel verloopt op dit moment stroef. Dit komt ook door een zwakke exportvraag uit Spanje en Duitsland. De afzetcijfers naar Duitsland tikten in de voorbije week een nieuw diepterecord aan, ruim onder de 50.000 stuks. De dalende trend is nog niet gestopt. Spaanse afnemers bieden wel, maar vaak onder de noteringsniveaus. De Spaanse export rekent niet, zo geven handelaren aan. Ook de binnenlandse vraag is tam. In de vleesvarkenshouderij zijn de verdiensten verhoudingsgewijs beter dan bij zeugenhouders, maar de vooruitzichten zijn onzeker. Dit is natuurlijk altijd zo, maar door de AVP-dreiging is dit nu extra groot.
Nieuwe impulsen noodzakelijk
Het aanbod slachtzeugen is nog altijd groot en veel zeugenplaatsen zijn verdwenen. Zowel in Nederland als Duitsland. Mogelijk geeft dit later dit jaar extra lucht in de vorm van een krapper aanbod. Veel zal echter afhangen van de vraag naar biggen en dat houdt dan weer verband met de varkensprijzen. Die zitten voorlopig aan hun taks. Met andere woorden: de markt heeft behoefte aan impulsen om de opbrengsten naar een hoger niveau te tillen.
De Duitse biggenprijs (VEZG) noteert deze week opnieuw onveranderd op €42,50 per big. De DCA BestPigletPrice blijft op basis van de input van Nederlandse varkenshandelaren stokstijf staan op €41,50 per big.
Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice.