De varkenshandel hobbelt onveranderd voort. Er zijn nog geen concrete impulsen waarneembaar die de prijzen naar een hoger plan kunnen helpen.
Het aanbod varkens is met het uitvallen van een slachtdag met tweede pinksterdag ruim voldoende. Toch zijn er de afgelopen weken nog steeds flink wat varkens verkocht aan Poolse en Spaanse slachthuizen, welke volgens enkele handelaren een redelijke interesse in slachtrijpe dieren tonen. Dit blijkt ook uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Al wekenlang gaan er zo'n 6.000 slachtvarkens de grens over naar Spanje en zo'n 2.000 naar Polen.
Vleeshandel stabieler
Hoewel er links en rechts, ook vanuit slachthuizen, wat licht optimisme te bespeuren is over de ontwikkeling van de vraag op exportmarkten, kunnen deze bewegingen de prijs voor varkensvleesonderdelen nog geen echte impuls geven. Ook deze week laten de DCA-mutaties voor varkensvleesonderdelen een onveranderd beeld zien. Enkel de prijs voor hammen weet een klein plusje van €0,02 per kilo te boeken.
Het aantal slachtingen in Duitsland liep na de korte slachtweek met Hemelvaart vorige week weer op. Er werden 808.000 varkens verwerkt, zo'n 135.000 meer dan de week er voor. Het gemiddelde geslacht gewicht bleef onveranderd staan op 97,1 kilo.
De Duitse VEZG-notering komt deze week wederom uit op €1,80 per kilo geslacht gewicht. Tönnies en Vion volgen. Ondertussen blijft op de markt voor slachtzeugen sprake van een groot aanbod en maken slachters stemming om de Duitse noteringen verder te drukken.