De varkensprijzen in China trekken, na een mindere periode, weer aan. Met het oog op de lockdown lijkt dat bijzonder, maar die strenge lockdown is juist een van de prijsopdrijvende effecten. En zo zijn er nog een aantal.
Eerst even de gemiddelde Chinese varkensprijs. De prijsstijging is niet van gisteren, maar speelt al sinds eind maart. Sindsdien steeg de gemiddelde varkensprijs van 12,30 renminbi naar 15,37 renminbi per kilo. Dit komt neer op een prijsstijging van 25%.
De prijsstijging houdt verband met het coronavirus. Wij kunnen ons er niets meer bij voorstellen, maar in sommige Chinese steden gelden nog strenge lockdowns. Onder andere in Shanghai, de grootste stad van het Aziatische land. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor het openbare leven en daarmee de logistiek. In de havens is het een chaos. Inkomende containers worden niet gelost, terwijl uitgaande vrachten niet vertrekken.
Vion gaf afgelopen week desgevraagd aan de problematiek te herkennen. Hoewel de Chinese vleesimportcijfers fors zijn gekelderd, is de buitenlandse aanvoer wel belangrijk. Nu die hapert, trekken de varkensprijzen aan. Ook schrijven Chinese marktanalisten dat het vervoer van levende varkens stagneert. Veel varkens worden in het noorden gefokt en gemest en in het zuiden geslacht.
Opkoopprogramma Chinese overheid
Ook krijgt de varkensprijs steun van het vleesopkoopprogramma van de Chinese overheid. Deze week werd opnieuw 40.000 ton opgekocht. Inclusief de zes voorgaande opkooprondes is de voorraad gestegen tot circa 240.000 ton. Wat ook meespeelt, is de krimp van de Chinese zeugenstapel. Sinds het piekmoment in 2021 is, volgens Bloomberg, sprake van een krimp van 9%.
Die krimp komt door de slechte verdiensten en gestegen kosten voor voer. Wel liggen de dieraantallen nog iets boven het 'normale niveau'. De krimp ontlast de markt, waardoor de varkensprijzen sneller reageren op vraagimpulsen, zo geven analisten aan. Toch is niet de verwachting dat de Chinese varkensprijzen kunnen doorstoten naar fors hogere niveaus. Mede omdat de consumptie van varkensvlees terrein heeft verloren en Chinezen zijn geswitcht naar pluimveevlees.