De Europese Commissie heeft eind maart de particuliere opslagregeling voor varkensvlees geopend, als crisismaatregel rond de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Tot nu toe is 33.000 ton varkensvlees ingebracht. Alhoewel de regeling geen storm loopt, is het wel opvallend dat Nederlandse marktpartijen vooroplopen.
Van de ingebrachte 33.000 ton varkensvlees is 29% afkomstig uit Nederland. Denemarken volgt op twee, met 23%, gevolgd door Spanje (19%), Duitsland (14%) en Polen (4%). Marktpartijen die van de opslagregeling gebruikmaken, krijgen een vergoeding hiervoor. Hoe langer de opslagperiode, des te hoger deze vergoeding. Voor hammen, schouders en voorstukken bijvoorbeeld ontvangen de partijen maximaal €423 per ton, bij een opslagperiode van 150 dagen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Voor het volume dat nu ligt opgeslagen, is circa €11 miljoen subsidie verstrekt.
Gevoelig onderwerp
De opslagregeling is een gevoelig onderwerp. De tegenargumenten zijn dat dit eventueel marktherstel kan vertragen, omdat er dan volumes 'boven de markt hangen'. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) was dan ook tegen de regeling, net als de Duitse belangenbehartiger ISN.
Het volume dat nu ligt opgeslagen, is echter dusdanig beperkt dat dit (later dit jaar) geen sta-in-de-weg hoeft te zijn voor een verder herstel van de varkensprijzen. De regeling loopt nog tot eind deze week. Of de regeling wordt verlengd, is nog niet bekend.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10898042/nederland-loopt-voorop-bij-opslag-van-varkensvlees]Nederland loopt voorop bij opslag van varkensvlees[/url]