De exportcijfers van de Amerikaanse varkenssector tonen een neerwaartse tendens. Hoewel buurland Mexico in februari opnieuw fors meer importeerde, hakt de vraaguitval in China er fors in. Ook de uitvoervolumes naar Japan en Zuid-Korea staan onder druk.
In januari en februari exporteerde de VS 338.000 ton varkensvlees, inclusief bijproducten, zo blijkt uit cijfers van vleesexportfederatie USMEF. Dit is een daling van kap 20% tegenover dezelfde maand in 2021. Vooral China importeert fors minder Amerikaans varkensvlees. Ook Europese exporteurs kampen met een sterk verminderde Chinese vraag nu het land zelf met een overaanbod kampt.
In januari en februari verscheepte de VS slechts 27.000 ton naar China (inclusief Hongkong), tegenover 101 ton een jaar eerder. Dit komt neer op een daling van 73%. De onderliggende waarde daalde in dezelfde orde van grootte. De afzet naar Japan, qua waarde de belangrijkste afzetmarkt, daalde met 10% tot 57.000 ton. De export naar Zuid-Korea ging met 3% terug tot 27.000 ton. Naast een verminderde vraag wordt de export naar de verre bestemming belemmert door de verstoorde logistiek in de wereld.
Mexico aan de markt
Dichter bij huis gaat het beter. De afzet naar Mexico steeg in de eerste twee maanden van dit jaar met maar liefst 41% tot 143.000 ton. Het buurland is nu veruit de belangrijkste afzetmarkt. Mexico kampt met een tekort aan varkensvlees. Bovendien heeft de VS op deze markt weinig concurrentie te duchten van Europese vleesexporteurs. De afzet naar andere Zuid-Amerikaanse landen als Chili en Colombia staat wel onder druk.
In de komende maanden verwacht de VS te kunnen profiteren van de snel gestegen varkensvleesprijzen in Europa. Hierdoor is de concurrentiepositie van Amerikaanse vleesexporteurs verbeterd op de wereldmarkt. Mogelijk dat dit de dalende afzetcijfers in Azië kan stoppen.