De Duitse VEZG-notering zet vandaag, ondanks gemor uit de slachtwereld, 'gewoon' weer een stap omhoog. Het krappe aanbod zorgt voor een aanhoudend vraag gedreven markt. Ondanks dat Duitse slachthuizen inmiddels betere prijzen betalen dan Nederlandse slachters gaan er vooralsnog niet veel extra varkens de grens over.
Slachterijen moeten in Duitsland de knip trekken om voldoende varkens aan de haak te krijgen waarmee gemaakte leveringsafspraken nagekomen kunnen worden. De Duitse noteringen staan inmiddels flink hoger dan in Nederland, toch lopen er vooralsnog niet veel extra varkens de grens over.
Handel is voorzichtiger
Waar in 2016 wekelijks tot wel 70.000 Nederlandse varkens aan Duitse slachthaken hingen, liep dit aantal vervolgens gestaag terug tot krap 10.000 stuks eind vorig jaar. En ook nu de Duitse slachthuizen voor sommige koppels betere prijzen betalen, lijkt het aantal geëxporteerde dieren vooralsnog niet sterk op te lopen. Handelspartijen willen de afzet in Nederland niet zomaar terzijde schuiven en binnenlandse afnemers, zeker met de dreiging van Afrikaanse varkenspest in het acherhoofd, tevreden houden.
Duitse slachthuizen hingen vorige week weer wat meer varkens aan de haken dan de week ervoor. Bovendien liep ook het geslacht gewicht wat op. Mogelijk een teken dat varkenshouders toch wat terughoudend hebben geleverd. Er werden 748.000 varkens geslacht (+13.000 ten opzichte van voorgaande week) met een gemiddeld geslacht gewicht van 97,5 kilo (+0,3 kilo). Ook in Nederland geven varkenshouders wat beperkter varkens op. Enerzijds hopen zij op stijgende noteringen, anderzijds worden ook bewust dieren vastgehouden om in aanmerking te komen voor de TVL-regeling voor het eerste kwartaal. Het gemiddelde geslacht gewicht ligt in Nederland nog steeds op ruim 101 kilo.
Vleeshandel stijgt mee maar contracten wringen
In de vleeshandel zet de dans rondom langlopende contracten zich voort. Vanuit slachthuizen wordt er veel stemming gemaakt dat de stijgende inkoopnoteringen teveel wringen. Toch willen zij vooralsnog contracten gewoon nakomen, omdat er anders angst bestaat klanten te verliezen. De DCA-mutaties voor varkensvleesonderdelen lopen voor deze week opnieuw goed mee met de stijgende varkensprijzen. Hammen, ribben, schouders en middels zijn opnieuw de smaakmakers met plussen van zo'n 15 cent per kilo. Het hele karkas wint ongeveer 11 cent per kilo aan waarde.
De Duitse VEZG-notering is met €0,07 per kilo geslacht gewicht verhoogd en staat nu op €1,92 per kilo geslacht gewicht. Tönnies en Vion Duitsland volgen deze mutatie.