De situatie op de biggenmarkt is ten opzichte van vorig week niet verbeterd noch verslechterd. Daarmee behoort een prijsstijging niet tot de mogelijkheden.
Al wekenlang zit de biggenmarkt in zwaar vaarwater. Hoewel het aanbod op zichzelf niet heel groot is, wordt de markt vooral door een gebrek aan vraag in de wielen gereden. De vraag is zwak door een gebrek aan perspectief op betere prijzen.
Kalme exportvraag
Daar komt nog bij dat de plaatsingsruimte in Duitsland wordt afgeremd door de afschaalde slachtplannen aldaar. Als gevolg van de omikronvariant van het coronavirus worstelen slachterijen met gebrek aan personeel. Daarbij wordt door handelaren melding gemaakt van een afzwakkende vraag uit Spanje. Ook daar is in de huidige markt minder behoefte om de productie maximaal op te voeren. Andere jaren kon de Spaanse vraag de markt juist in beweging brengen.
Handelaren melden een relatief groot aanbod slachtzeugen. Vermeerderaars proberen daarmee acute liquiditeitsproblemen op te vangen, wat schrijnend is voor de huidige marktsituatie. Ook veevoerbedrijven maken melding van oplopende betalingsachterstanden. De behoefte voor een prijsopleving op de biggenmarkt is groter dan ooit.
BPP onveranderd
Zolang de varkensprijzen echter geen aanstalten naar boven maken, behoort dat (bijna) niet tot de mogelijkheden. De DCA BestPigletPrice blijft daarom voor de vijfde week op rij staan op €28 per big. Opvallend is dat de opgaven van handelaren daar vrijwel allemaal op aansturen. Ook in Duitsland zijn er gelijkblijvende prijzen, met een VEZG-notering op €23 per big.
Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice.