Het grote tekort aan arbeidskrachten wordt een steeds nijpender probleem voor de Britse varkenssector. De slachtachterstand wordt nu geschat op ruim 170.000 varkens. Tienduizenden gezonde varkens worden geruimd door wanhopige ondernemers die geen ruimte meer hebben. Daarom trekken belangenorganisaties National Pig Association (NPA) en National Farmers' Union (NFU) (opnieuw) aan de bel bij het Britse landbouwministerie Defra.
De NPA en NFU hebben de minister van Defra, George Eustice, een brief gestuurd waarin zij hem oproepen om een noodtop met de toeleveringsketen te beleggen om oplossingen te vinden voor 'de aanhoudende en escalerende crisis in de varkenssector'.
Al jaar £25 verlies per varken
NPA rekent voor dat deze situatie, samen met de recordkosten voor varkensvoer en dalende varkensprijzen, ervoor zorgen dat boeren nu al bijna een jaar ongeveer £25 (€32) per varken verliezen. In de brief aan landbouwminister George Eustice schrijven de belangenorganisaties dat het totaal onaanvaardbaar te vinden 'dat verwerkers varkens met overgewicht blijven afnemen die ze door boeren hebben laten produceren tegen enorm gereduceerde prijzen'.
Volgens NPA worden gemiddeld 30% van de gecontracteerde varkens niet door verwerkers meegenomen, met uitschieters van 50%. Dit is al het geval sinds afgelopen zomer en als er niks gebeurd zal de situatie volgens NPA tot tenminste juni duren. Het gemiddelde karkasgewicht ligt nu boven de 95 kilo, bijna 9 kilo zwaarder dan twee jaar geleden.
Aantal zeugen met 10% afgenomen
Boeren, dierenartsen en veehouders hebben volgens de NPA verteld dat sinds september meer dan 35.000 gezonde varkens zijn geruimd en afgevoerd als gevolg van de achterstand. De NPA vermoed dat het werkelijke aantal veel hoger is. In de brief staat ook dat het aantal zeugen het afgelopen jaar tenminste is gekrompen met 30.000, ongeveer 10% en veertig varkensbedrijven ermee zijn opgehouden.
In oktober gaf de Britse overheid gehoor aan de roep van de belangenorganisaties om 800 buitenlandse slachtmedewerkers een visa te geven waarmee zij zeker een half jaar in het Verenigd Koninkrijk zouden kunnen werken. Ook konden vleesverwerkers voor een periode van drie tot zes maanden geslachte maar onbewerkte varkenskarkassen opslaan. Volgens de NPA hebben er maar 105 slagers van zo'n visum gebruikgemaakt en zijn er slechts drie aanvragen gedaan voor particuliere opslag.
'Van boerderij naar bord'
De NPA en NFU vragen de minister nu om een top te organiseren voor de hele varkenssector om een plan te maken over hoe varkens 'van de boerderijen op het bord van de consument te krijgen'. Als er niets verandert, vrezen de organisaties de komende twaalf maanden 'een massale uittocht uit deze industrie'.