Hoewel de biggenprijzen het prijsdal nog niet eens ontstegen zijn, is onveranderd momenteel het maximaal haalbare. De weerstand vanuit de vleesvarkenshouderij is te groot om een prijsstijging te kunnen bewerkstelligen.
De biggenmarkt zit nu in een fase dat het seizoensmatig 'moet' gebeuren. Doorgaans laat de markt in het eerste kwartaal in aanloop naar het voorjaar de grootste stijging zien. En hoewel die stijging eind 2021 wel is ingezet, zet de opleving niet door. De recente onrust op de varkensmarkt heeft het sentiment verstoord, het momentum is daarmee vervlogen.
Gebrek aan koopinteresse
Het aanbod biggen is op zichzelf gezien niet extreem ruim. Waar het vooral aan schort, is koopinteresse. Zowel in Nederland als in de exportmarkten. Dat er in Duitsland weinig wordt geslacht, komt de biggenafzet niet ten goede. Daarbij zijn er geluiden te horen dat er in Duitsland sprake is van vraaguitval, doordat bijvoorbeeld akkerbouwers (met een vleesvarkenstak) een ronde overslaan. Zij focussen zich op hun akkerbouwtak dat met de hoge tarweprijzen meer rendabel is.
Na een daling in de afgelopen week kan de Duitse VEZG-notering deze week wel standhouden op €23 per big. Bij DCA Markets zijn handelaren ook enigszins conservatief in hun opgave. Er wordt wel geopteerd om de markt middels een kleine verhoging weer op gang te brengen, maar het gros pleit voor onveranderd. De notering blijft zodoende staan op €28 per big.
Klik hier voor een toelichting om de DCA BestPigletPrice.