Vion Food Group

Achtergrond Corona

Slachterijen vrezen voor omikrongolf

14 Januari 2022 - Wouter Baan

De snel oplopende coronabesmettingen zijn op meerdere fronten zorgwekkend. Niet in de laatste plaats voor de voedsellogistiek. Onder meer slachterijen maken zich grote zorgen. In Australië leiden de personeelstekorten al tot lege vleesschappen in supermarkten. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de huidige besmettingsaantallen is het niet onwaarschijnlijk dat de helft van de Europese bevolking binnen twee maanden besmet raakt met de omikronvariant van het coronavirus. Voor deze zogeheten 'vloedgolf' waarschuwde Hans Kluge, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), deze week.

Mocht dit scenario uitkomen, dan gaan ketens haperen. Besmette personen (en hun nabije contacten) moeten immers tot tien dagen in quarantaine en mogen dan niet op de werkvloer verschijnen. Dit terwijl veel sectoren al met grote personeelstekorten kampen.

Slachtingen in VS omlaag, tekorten in Australië
In de Verenigde Staten steekt dit probleem reeds de kop op in de vleessector. Afgelopen woensdag werden 'slechts' 433.000 varkens geslacht, het laagste niveaus sinds augustus. Tevens is dit een daling van maar liefst 12% ten opzichte van vorig jaar. Dit komt doordat slachthuizen met personeelsuitval kampen, terwijl ook overheidskeurmeesters uitvallen. Ook de rundveeslachtingen blijven wat achter. Het zorgt voor onrust op de Amerikaanse vleesmarkt en verder stijgende vleesprijzen. 

In Australië is de situatie nijpender. Daar wordt op diverse plekken in het land melding gemaakt van lege vleesschappen in supermarkten. Door uitval van slachterijmedewerkers lag het rundveeslachtcijfer vorige week 65% onder het niveau van vorig jaar. Ook worden er fors minder schapen geslacht. 

Zorgen bij Vion en Tönnies
In Nederland signaleert Vion oplopende besmettingsaantallen bij het personeel in de slachterijen, zo deelde het vleesconcern eerder deze week mee. Bij het bedrijf weten ze wat de gevolgen van het virus kunnen zijn. In de zomer van 2020 werden diverse slachterijlocaties getroffen en di moesten vervolgens dicht. Ook andere slachterijen en vleesverwekers maken zich zorgen. Tönnies, het grootste vleesconcern van Europa, spreekt van een problematische situatie door de oplopende besmettingsaantallen. Temeer omdat de spoeling van medewerkers al heel dun, terwijl het slachtproces arbeidsintensief is. 

Wanneer slachterijen in Nederland en Duitsland noodgedwongen moeten afschalen, kan dit de doorstroom van varkens, runderen en pluimvee (en daarmee de prijsvorming) negatief beïnvloeden. Bij brancheorganisatie COV zijn op dit moment overigens geen signalen bekend van besmettingshaarden bij Nederlandse slachterijen, maar de vleessector is zich wel bewust van het risico, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten. Lege vleesschappen zijn in Nederland niet één-twee-drie aan de orde, vanwege de hoge zelfvoorzieningsgraad die ons land kent.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden