Shutterstock

Nieuws Varkens

'Aantal zeugen in China kleiner dan uit cijfers blijkt'

6 Januari 2022 - Stef Wissink

Uit de meest recente diertellingen gepubliceerd door het Chinese ministerie van Landbouw blijkt dat het aantal zeugen in het land eind november op een lager niveau lag dan een maand eerder. Al enkele maanden op rij krimpt de Chinese zeugenstapel. Insiders kunnen de teruggang bevestigen en opperen zelfs dat de krimp op het moment veel groter uitpakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de officiële gegevens telt het land eind november 42,96 miljoen zeugen. Dat zijn er 1,2%, ofwel 520.000 stuks, minder dan eind oktober. De groei van de varkensstapel, die na de Afrikaanse varkenspestcrisis (AVP) behoorlijk snel werd ingezet, kwam in juni al tot een einde. Toen werden er volgens overheidsdata nog 45,64 miljoen zeugen geteld. Het aantal zeugen in november lag zodoende 2,68 miljoen stuks lager dan nog in juni. Een teruggang van bijna 6%.

Is krimp niet veel sterker?
Hoewel een krimp van 6% in de Chinese varkensstapel al aanzienlijk is, trekken insiders in de Chinese markt de officiële cijfers in twijfel. Zij zien dagelijks dat de sector in het land worstelt met Afrikaanse varkenspest en dat de reproductiecijfers van de ingezette zeugen flink lager liggen dan voor de AVP-crisis in het land. Bovendien hebben de lage varkensprijzen het afgelopen half jaar gezorgd voor een gebrek aan vertrouwen bij varkenshouders, waardoor zij zeugen afstootten.

Een bron die anoniem wil blijven, geeft het volgende aan: "In 2020 zijn er op Chinese vermeerderingsbedrijven enorm veel vleesvarkens ingezet als zeug. Dit was ondanks de matige vruchtbaarheidscijfers rendabel vanwege de extreem hoge varkensprijzen. In de loop van 2021 werd het rendement minder en uiteindelijk zelfs negatief. Veel bedrijven hebben enorme aantallen van de in 2020 opgezette zeugen laten slachten. Dit heeft het afgelopen jaar geleid tot een zeer groot aanbod van zware varkens, en een navenant groot aanbod varkensvlees".

Ook wordt door insiders gewezen op het opvallende en extreem snelle herstel van de Chinese zeugenstapel afgelopen jaren. Volgens hen geeft dit aan dat deze herbevolking voor een aanzienlijk deel is ingevuld met niet rendabele onproductieve zeugen, dieren die nu dus veelal weer geruimd zijn. "De zeugenstapel was op een gegeven moment wel 40% kleiner en ook veel subfokbedrijven werden getroffen door AVP en geruimd. Vervolgens worden er in een kort tijdsbestek weer miljoenen en miljoenen zeugen extra geteld. Deze vraag naar goede fokdieren kan simpelweg niet op zo'n korte termijn geheel goed zijn ingevuld."

Marktprijs weipermeaat als sterke indicator
De afbouw van de varkensstapel is de afgelopen periode volgens de bron veel sneller gegaan dan de 2,68 miljoen zeugen die er nu officieel minder worden geteld dan een half jaar geleden, "We zien het in de regio's waar ik actief ben onder andere aan de prijzen voor een aantal biggenvoeringrediënten."

Het afgelopen jaar zijn bijna alle zuivelgerelateerde producten fors in prijs gestegen, ook weipermeaat. Dit product wordt voor het overgrote deel ingezet in voeders voor biggen, zo melden insiders. "Nadat we in 2019, op het hoogtepunt van de AVP-crisis, in China heeL lage prijzen zagen voor dit product, stegen de prijzen eind 2020 weer tot ruim boven het wereldmarktniveau. Dat was op het moment dat veel met vleesvarkens bevolkte zeugenbedrijven massaal biggen kregen."

"Sinds afgelopen voorjaar zijn de prijzen voor weipermeaat begonnen met dalen. Dit ondanks het feit dat het product op de wereldmarkt alsmaar duurder werd. Weipermaat is in China op het moment tientallen procenten goedkoper vergeleken met de prijs op de wereldmarkt. Het is voor mij behoorlijk helder: er zijn op dit moment weinig biggen beschikbaar in China en dat gaat leiden tot een krap verzorgde markt in 2022. In mijn ogen is weipermeaat een goede indicator om de ontwikkeling van de Chinese varkensstapel te duiden. Beter dan bijvoorbeeld het gevraagde volume tarwe en soja."

Mogelijk weer wat perspectief voor exporteurs in 2022
Betaalbaar voedsel is een speerpunt van de Chinese autoriteiten en varkensvlees is nog altijd een belangrijk onderdeel van de Chinese maaltijd. Rust rondom de prijsvorming is daarbij belangrijk omdat het producenten meer zekerheid geeft. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de nu waar te nemen rust deels gecreëerde rust is.

Waar afgelopen najaar het Amerikaanse landbouwministerie al hintte op een fors kleinere Chinese varkensstapel, zien insiders in de markt dus duidelijk signalen die in dezelfde richting wijzen. De afgelopen maanden stabiliseerde de Chinese varkensvleesimport al (september 310.000 ton, oktober 300.000 ton, november 310.000 ton) en het is niet onaannemelijk dat we in 2022 wat herstel van de volumes gaan zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden