De Chinese vleesimportcijfers over november bevestigen het sentiment dat vleesexporteurs schetsen. Net als in de voorgaande maanden blijven de volumes behoorlijk achter op voorgaande jaren. Hoe beweegt de Chinese varkensprijs?
Afgelopen maand importeerde China 667.000 ton vlees, waarvan iets meer dan de helft varkensvlees. Dit is een fractie meer dan in oktober. Tegenover dezelfde maand een jaar eerder is echter sprake van een volumedaling van 12,6%, zo blijkt uit cijfers van de Chinese overheid.
Sinds juni valt de Chinese vleesimport fors lager uit en dit lijkt structureel te zijn. De Chinese overheid heeft aangegeven dat de vleesvoorraden tot en met de viering van het Chinees nieuwjaar (21 januari) op orde zijn. Europese exporteurs geven aan dat China nog wel bijproducten importeert, maar niet vleesonderdelen of zelfs halve karkassen, zoals dat in 2019 en 2020 wel het geval was.
Grillige marktomstandigheden
Sinds half oktober is de Chinese varkensprijs hard opgelopen. De gemiddelde landelijke prijs steeg tussen begin oktober tot eind november met 60% tot 18,30 yuan per kilo (levend gewicht). Omgerekend komt dat neer op €2,50 per kilo. Voor Nederlandse begrippen is dat hoog, maar voor varkenshouders in China is dit een matige prijs.
Sinds begin december is de prijs echter weer aan het dalen. De Chinese markt is nogal grillig en dat komt onder meer door winterweer in het noorden van het land. Dit maakte het transporten van varkens naar de slachterijen in het zuiden van het land de laatste tijd lastig, waardoor het aanbod terugviel. Daarbij is de varkensvleesconsumptie in de winter doorgaans wat hoger.