De Vlaamse regering maakt €9,2 miljoen vrij voor noodsteun aan de varkenssector. Ondernemers worden al tijden geconfronteerd met forse verliezen.
Hilde Crevits, de Vlaams minister van Landbouw en Voeding, realiseert zich dat de overheid de crisis niet alleen kan oplossen. In een verklaring laat ze weten dat de Vlaamse overheid de ondernemers toch graag tegemoet wil komen, zeker degenen die over de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in duurzame stalaanpassingen.
Waar in Nederland de prijzen sinds een paar maanden zwaar onder druk staan, speelt de crisis bij onze zuiderburen al veel langer. In september 2018 doemde daar onverwacht Afrikaanse varkenspest op en sindsdien is het bergafwaarts gegaan.
Meer samenwerken
Vanwege opgelegde exportverboden kon België niet profiteren van de hoge Chinese vraag naar varkensvlees. Vervolgens kwam de coronacrisis en de laatste maanden zijn ook de voerprijzen hard opgelopen. De verdiensten staan zodoende zwaar onder druk. De Belgische varkenssector gaat daarom samenwerken om de crisis het hoofd te bieden, aldus Crevits. Daarvoor werd kort geleden een intentieverklaring ondertekend voor een nieuw op te richten branchevereniging.
Op Europese schaal komt er geen noodsteun, zo werd vorige week bekend. De Europese Commissie geeft aan dat lidstaten zelf moeten bepalen of zij een steunpakket gaan optuigen. De Producenten Vereniging Varkenshouderij (POV) is hierover in gesprek met het landbouwministerie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.