De ontwrichting die dit jaar op de vleesmarkt plaatsvindt, houdt ook in 2022 aan, verwacht Rabobank in haar jaarlijkse Global Animal Protein Outlook. Traditionele vleesbedrijven die niet flexibel zijn, krijgen het lastig. Wat opvalt is dat de bank erg somber is over de situatie op de wereldmarkt voor varkens.
De bank signaleert op 4 vlakken kosteninflatie in de vlees- en visketens. Zo zijn de prijzen van diervoer, arbeid, energie en transport flink opgelopen in de voorbije maanden. Voor veel bedrijven in de dierlijke eiwitketen geeft dit grote uitdagingen. Bedrijven die wendbaar en veerkrachtig zijn, hebben volgens de bank de meeste kansen. Dit door snel in te spelen op de veranderende consumententrends en consumptiepatronen, ingegeven door duurzaamheid en de coronacrisis.
Bedrijven die niet flexibel zijn krijgen het lastig, waarmee de bank een aantal 'open deuren' aanstipt. Een verdere automatisering kan een antwoord zijn op de arbeidskrapte. In de vleesverwerking, waarbij robotisering niet gemakkelijk te implementeren is, ligt dat echter complex.
Varkensvleesprijzen blijven dalen
Wanneer we inzoomen op de vleesmarkt, dan is de bank behoorlijk negatief over varkens. Een aanhoudend overaanbod van varkensvlees op de wereldmarkt is waarschijnlijk, gezien de productie in China alsmaar toeneemt en daarom minder vlees uit Europa, de Verenigde Staten en Brazilië zal importeren.
Het is daarmee waarschijnlijk dat de varkensvleesprijzen in 2022 verder gaan dalen. Daarmee heeft de bank een slechte boodschap voor varkenshouders die al tijden worden geconfronteerd met een aanhoudend prijsdal. De verstoringen door Afrikaanse varkenspest blijven, al zwakt de negatieve impact hiervan volgens de bank af.
Kansen voor kip, rundvlees en vis
Voor het rundvleessegment voorziet de bank stabiele prijzen, ingegeven door een krap aanbod en goede afzetmogelijkheden wereldwijd. In de Verenigde Staten voorziet de bank in 2022 en 2023 een verdere productiedaling die in 2019 is ingezet. De verwachting is dat het aantal runderslachtingen in de VS met 2,5% daalt.
In de pluimveevleesmarkt wordt gerekend op een productiestijging van circa 2%, ingegeven door de goede vraag op de wereldmarkt. De vraag blijft echter ook in 2022 aantrekken, waarmee de productiestijging kan worden opgevangen. Ook de vismarkt heeft goede kaarten in handen. Zalm profiteerde in 2021 van de gestegen thuisconsumptie en nu de afzet weer stijgt, neemt de vraag alleen maar toe. Een productiestijging is daarom geen probleem.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10895261/prijscrisis-op-varkensmarkt-houdt-in-2022-aan]Prijscrisis op varkensmarkt houdt in 2022 aan[/url]