Net als in de afgelopen weken blijft de varkensmarkt in het teken staan van een ruim aanbod slachtrijpe varkens. Daarbij beginnen de coronamaatregelen in toenemende mate ingrijpend te worden voor de toch al geplaagde vleesmarkt.
Dat de varkens volgende week lastig te plaatsen zijn, zal weinig mensen in de sector verbazen. Deze situatie is ondertussen al maandenlang aan de gang is en blijkt lastig te doorbreken. Hoewel de markt nog altijd in zekere zin gespannen is, muteren de noteringen van week tot week stabiel.
Kansen en bedreigingen op vleesmarkt
De situatie op de vleesmarkt kent kansen en bedreigingen. Aan de ene kant staat de traditionele Kerstvraag op het punt van beginnen. Over 6 weken is het Kerst en in die periode ligt de (varkens)vleesconsumptie hoger dan anders. Dit biedt daarom kansen om de hoge vleesvoorraden af te bouwen. Aan de andere kant zijn daar de coronamaatregelen met een nieuwe lockdown in Nederland. Hoewel de markten waarschijnlijk minder extreem op overheidsmaatregelen reageren, gaat dit de vleesmarkt linksom of rechtsom wel raken. Op dit moment bewegen de meeste onderdelen stabiel in prijs, maar er is behoefte aan impulsen.
Een - op het eerste oog - aanknopingspunt voor het ruime aanbod is dat het slachtcijfer in de afgelopen week weer boven de grens van 300.000 lag. In Duitsland lag het slachtcijfer wel aanzienlijk onder de grens van 800.0000 dus per saldo zijn er minder varkens geslacht in Noordwest-Europa.
Beursprijs onveranderd
Alles in ogenschouw nemende kunnen we tot slot de optelsom maken dat de varkensmarkt in een lastig pakket blijft zitten. Er is geen reden voor een verdere verlaging en geen ruimte voor een verhoging. Dit is ook de varkenshandel van mening, zo blijkt uit opgaven bij DCA Markets. De DCA Beursprijs 2.0 geslacht blijft daarom staan op €1,19 per kilo voor geslachte varkens en de notering voor de levende varkens op €0,90.