Shutterstock

Nieuws kwartaalupdate Rabobank

'Meeste varkensbedrijven hebben nog buffers'

28 Oktober 2021 - Linda van Eekeres - 9 reacties

De neerwaartse druk op de varkensprijzen houdt in het vierde kwartaal aan, aangezien een snel herstel van de exportvolumes naar China zeer onwaarschijnlijk is. Dat staat in de kwartaalupdate Varkenshouderij van de Rabobank. Er is in China sprake van een sterk verminderde binnenlandse vraag naar varkensvlees en een hoog niveau van diepgevroren voorraden. Hoewel de prijzen al tijden slecht zijn, signaleert de bank dat veel varkenshouders nog over financiële buffers beschikken. 

De karkasprijzen staan in heel Europa onder druk. De gemiddelde varkensprijs was in september 16% lager dan het vijfjarig gemiddelde. De biggenprijzen daalden nog meer en waren 24% lager dan het vijfjarige gemiddelde. Naast de lagere vraag en prijsvorming in China spelen ook de Afrikaanse varkenspest, Covid-19, en de subsidieregeling Sanering varkenshouderijen mee. "Veranderingen in opbrengstprijzen zijn voor de varkenshouderij niet nieuw, maar de verschillen zijn nu wel heel groot", stelt sectormanager René Veldman.

Varkensvleesproductie van de grootste producenten in de EU27+VK. Bron: Rabobank/Eurostat

Waar begin dit jaar de productie van varkensvlees in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog steeg, is de productie het afgelopen kwartaal gedaald en komt deze weer op het niveau van eind 2020. De varkensvleesproductie stabiliseert. De inhaalslag die vleesverwerkers maakten na de verstoorde productie begin 2020 door Covid-19, lijkt daarmee volgens de Rabobank achter de rug.

Varkensvleesexport daalt sinds april sterk
Ook de varkensvleesexport, die begin 2021 op een hoog niveau stond, daalt sinds april sterk. Veldman: "De EU is ruim 120% zelfvoorzienend voor varkensvlees. De afhankelijkheid van export is dus groot. Afgelopen jaren hebben varkenshouders daarvan kunnen profiteren, maar helaas is de situatie nu anders. In China is de vraag lager en zijn de prijzen fors gedaald. Dat drukt ook in de EU de prijs flink naar beneden."

De verschillen in opbrengstprijzen zijn nu wel heel groot

Sectormanager René Veldman

De export van varkensvlees naar China daalt sinds april, met in juli een daling van maar liefst 34% ten opzichte van juli 2020.

Nederland exporteerde 472.000 minder vleesvarkens tot en met week 38 (eind september) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze lagere export is goed voor 3% van de totale varkensslachtingen in 2020. De lagere export van vleesvarkens heeft volgens de kwartaalupdate mogelijk voor de stijging gezorgd van de Nederlandse vleesvarkensproductie van 7% over de eerste zeven maanden van dit jaar ten opzichte van 2020.

Nederlandse export van vleesvarkens en biggen. Bron: Rabobank/RVO

De export van biggen is ook gedaald. Nederland exporteerde 271.000 minder biggen in de eerste 38 weken van 2021 dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit heeft te maken met de afname in de zeugenstapel met 12% in 2020 ten opzichte van 2019, onder andere als gevolg van de subsidieregeling Sanering varkenshouderijen.

Ook in Duitsland werden er 18% meer zeugen geslacht in eerste zeven maanden van dit jaar, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het overaanbod van varkensvlees op de binnenlandse markt, dat ontstond door exportbeperkingen vanwege de Afrikaanse varkenspestuitbraak, neemt daardoor voor een deel af. Hogere voerkosten in combinatie met lagere producentenprijzen in de 27 EU-landen en het VK zullen de productie ook afremmen volgens de Rabobank.

Andere exportmarkten bieden nog kansen
De varkensvleesexport vanuit de 27 EU-landen naar het Verenigd Koninkrijk daalde in het eerste half van jaar 2021 met 9%. Andere exportmarkten bieden volgens de kwartaalupdate nog steeds kansen. De export vanuit de 27 EU-landen en het VK naar de Filipijnen en Vietnam is met respectievelijk 223% en 75% gestegen in de eerste zeven maanden van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het verlaagde importtarief voor varkensvlees in de Filipijnen zal in het vierde kwartaal met 5% stijgen, maar is dan nog steeds 20% lager dan eerder.

Nog voldoende financiële middelen
"Door goede financiële resultaten in 2019 en 2020 hebben de meeste varkensbedrijven nog voldoende financiële middelen", stelt Veldman. "Maar ik kan me voorstellen dat sommige varkenshouders zich zorgen maken. Het is belangrijk dat er goed inzicht is in de financiële situatie en dat zij tijdig in gesprek gaan met hun bank als er aanvullend werkkapitaal is gewenst."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
jos 28 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10894909/meeste-varkensbedrijven-hebben-nog-buffers]'Meeste varkensbedrijven hebben nog buffers'[/url]
nog buffers ? Meen je het ?
In Vlaanderen alvast niet , er zijn hier al verschillende zelfmoorden gebeurd onder de varkensshouders
Mentaal gekraakt
29 Oktober 2021
Dat is de varkenscyclus, 5 goede jaren afgewisseld met 10 tot 15 slechte jaren. Voormalige afzetmarkten worden zelfvoorzienend en zelfs exporterend, het landschap op de varkensmarkt gaat flink veranderen.
Abonnee
DAPPERE BELG 29 Oktober 2021
het is ook maar een kwestie van tijd vooraleer AVP nederland binnen komt , ook denemarken en ook spanje , geduld , komen doet het
Jacob 29 Oktober 2021
DAPPERE BELG schreef:
het is ook maar een kwestie van tijd vooraleer AVP nederland binnen komt , ook denemarken en ook spanje , geduld , komen doet het
Bij avp willen landen buiten europa geen vlees meer. Dan krijgen we nog meer varkensvlees op de overvolle Europese markt.
Abonnee
Boerke 29 Oktober 2021
Dit probleem lost zichzelf op. Als dit niet snel veranderd zijn er over een jaar veel minder varkens in Europa.
ikke 29 Oktober 2021
moedwillig kapot gemaakt, ik ken het, alleen ik gun het mijn erfgename nog niet
ikke 29 Oktober 2021
dit is een reactie op Jos
Abonnee
truus 29 Oktober 2021
sinds de varkenspest in 1997 is t klote me de varkens
Abonnee
knor 30 Oktober 2021
dus met woorden de rabo zegt de graai bak is nog niet leeg bij de varkensboeren
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Nieuws Financieel

Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden