Eigen foto

Interview Marc van Rooi

'Prijscrisis in varkensmarkt is hard gelag voor sector'

21 September 2021 - Wouter Baan - 2 reacties

Dankzij de goede vleesafzetmogelijkheden in China waren de afgelopen 2 jaar een cadeautje voor de varkenshouderij, zegt directeur Marc van Rooi van Van Rooi Meat.

Over 2020 kon het vleesconcern nog uitstekende jaarcijfers weerleggen. Dit jaar hangt de vlag er volgens hem heel anders bij. "Hoewel we ons best doen om de varkensprijs te stutten, zien we de vleesprijzen wegzakken."

2020 was in financieel opzicht een goed jaar, blijkt uit de jaarcijfers. Hoe blikken jullie daarop terug?
"Dat was grotendeels te danken aan de vleesafzet in China, daar hoeven we geen geheim van te maken. 2019 en 2020 waren in dat opzicht een cadeautje voor de varkenshouderij en ook voor vleesbedrijven. Doordat wij door de overname van Blokland Cold Stores extra vriescapaciteit hadden, konden wij goed inspelen op de afzetmogelijkheden in Azië. Sinds dit voorjaar zijn de afzetmogelijkheden echter helaas flink verslechterd."

Kun je spreken van een verschil van dag en nacht?
"In onze situatie zou je inderdaad kunnen spreken van een verschil van dag en nacht. Sinds februari kunnen wij helaas niet meer exporteren naar China, vanwege de licentie die is ingetrokken. Dat betekent dat we ook de bijproducten daar niet meer kunnen afzetten. We moesten begin dit jaar bovendien veel containers uit China terughalen. Dat waren flinke kosten. Tijdens onze exportban vorig jaar hadden we deze kosten niet, omdat we het toen niet vertrouwden en zijn gestopt met verschepen. De exportban in februari kwam echter onverwacht."

Uit alles blijkt dat China geen behoefte heeft aan vlees

Marc van Rooi

Verwachten jullie de China-erkenning snel terug?
'Nee. De Chinese autoriteiten zijn momenteel een tour aan het maken door Europa en daarbij worden slachterijen vaker afgekeurd dan goedgekeurd. Ik heb begrepen dat recent 15 slachtlocaties zijn gesloten. Uit alles blijkt dat China geen behoefte meer heeft aan vlees. Mijn verwachting is dat dat zo blijft. China heeft de crisis rondom Afrikaanse varkenspest aangegrepen om de sector te herstructureren, met als gevolg dat de grote bedrijven de productie een op een hebben overgenomen. De kostprijs en insleep van dierziekten zijn zodoende veel beter onder controle. De jaren 2019 en 2020 waren een cadeautje voor de hele varkenssector, maar die jaren komen voorlopig niet meer terug. De afzet van bijproducten (koppen, poten en botten) zal wel blijven, maar de afzet van vleesonderdelen niet."

Zijn er alternatieven voor China?
"Nee, helaas niet. Als je bedenkt hoeveel vlees er naar China is gegaan, dan zijn daar simpelweg geen alternatieve afzetmarkten voor te vinden. De Europese vleesmarkt is momenteel overvol, doordat Duitse slachterijen niet in Azië terecht kunnen. Daar komt nog bij dat de vleesconsumptie in Europa flink lager is als gevolg van corona. Dit zou zomaar een daling van 15% kunnen zijn, schat ik in. Hoewel we in Nederland misschien minder varkensvlees in de horeca consumeren, is dat in andere Europese landen wel zo. De impact van de overheidsmaatregelen is groot. Veel mensen denken dat corona onder controle is, maar we zijn er nog niet van af. In Aziatische landen zijn lockdowns nog aan de orde van de dag. Kortgeleden sloot China nog een haven vanwege één besmette medewerker. De maatregelen daar zijn veel strenger."

Wat is nodig om het tij te keren?
"Minder produceren. Waar de consumptie stagneert, blijft de aanvoer bij slachterijen hoog. Hoewel er in Duitsland minder wordt geslacht, groeit de productie in Spanje stevig door. De Spaanse groei is goed merkbaar op de Europese vleesmarkt. Minder produceren gaat niet van vandaag op morgen en bovendien is een kleinere varkensstapel op de langere termijn niet gunstig voor ons. De huidige situatie is daarom een hard gelag voor de hele sector."

De druk op de varkensprijzen is groot. Is de bodem al bereikt, denk je?
"Ik verwacht van niet. Hoewel we proberen om de vleesprijzen te stutten - door bijvoorbeeld minder te slachten en meer in te vriezen - zien we de vleesprijzen desondanks wegzakken. De hoop was dat de vleesmarkt na de vakantie zou aantrekken, maar dat is niet gebeurd. Wanneer het weer omslaat en het kouder wordt, zou een nieuwe verkoopimpuls kunnen ontstaan. Voorlopig is het nog niet zover. Daarbij hangen er nog grote voorraden boven de markt. Gelukkig kunnen we nog exporteren naar Japan en Zuid-Korea, maar de kosten voor containervervoer zijn torenhoog. Kortom: het zit momenteel bepaald niet mee."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
boerke brabant 21 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10894262/prijscrisis-in-varkensmarkt-is-hard-gelag-voor-sector]'Prijscrisis in varkensmarkt is hard gelag voor sector'[/url]
nou, marc, kom eens met een idee hoe we minder gaan produceren en toch door gaan voor de de blijvers?
22 September 2021
Je kunt wel zeggen; de varkensstapel moet gelijk blijven, maar dan leg je de faalkosten weer voornamelijk bij de boer neer. De varkenscyclus bestaat niet meer doordat het productie volume kunstmatig in de benen word gehouden. Ondertussen investeerd de periferie vrolijk verder in groeiende markten in het buitenland waardoor de productie blijft verplaatsten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden