Er zijn geen impulsen zichtbaar die de aanhoudende slechte stemming op de varkensmarkt vlottrekken. De DCA Beursprijs 2.0 kan wel standhouden, maar de stemming is niet best.
Het is al wekenlang hetzelfde, droevige liedje. Het geplaatst krijgen van varkens is een taaie aangelegenheid. De aangeboden partijen moeten telkens worden doorgeschoven. En met de herfst in aantocht, wordt dat in de komende weken zeker niet minder.
Geen uitwegen
In Duitsland beraadt de politiek zich volgende week op een oplossing voor de ontspoorde situatie. Om daar nu wonderen van te verwachten, is een beetje naïef. Maar andere uitwegen zijn er ook niet. Met name Duitse slachterijen houden vanwege de exportbans in Azië de boot af, maar ook in Nederland wordt naar verluidt geen varken teveel geslacht. Met 295.992 slachtingen lag het slachtcijfer in ons land vorige week wel een fractie hoger.
Dat de aangeboden partijen op de Internetbeurs niet worden verhandeld, is tekenend voor de huidige situatie. De vraag naar slachtzeugen is helemaal nihil. Sommige handelaren proberen in Oost-Europa schoon schip te maken en soms met succes.
Van de vleesmarkt komen ook niet de gehoopte impulsen. Je zou nog kunnen discussiëren over dat de vleesafzet deze week minder slecht was dan afgelopen weken, maar goed was deze in elk geval niet. De voorraden zijn en blijven hoog. China neemt daarbij veel lagere volumes af dan pakweg een jaar geleden.
DCA Beursprijs onveranderd
Hoewel er in Duitsland deze week onveranderd werd genoteerd, zijn er twijfels in de markt hoe stevig deze bodem is. Gevreesd wordt voor nieuwe (mogelijk forse) verlagingen. De DCA Beursprijs 2.0 sorteert hier echter niet op voor en blijft staan op €1,24 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert tevens onveranderd op €0,94.