Shutterstock

Inside VARKENS

Biggenexport zwak en somber na nette jaarstart

23 Juli 2021 - Stef Wissink - 1 reactie

Hoewel de totale export van biggen zich in het eerste half jaar op een redelijk niveau bevond, heeft de uitvoer de laatste weken een behoorlijke knauw gekregen. Wat is het perspectief de komende maanden volgens handelaren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste 26 weken van 2021 werden er 3.326.108 Nederlandse biggen geëxporteerd. Dat waren er ruim 85.000, ofwel 2,5%, minder dan vorig jaar. Toen vonden in de eerste 6 maanden 3.411.732 Nederlandse biggen een plek in een buitenlandse stal. Vooral de export naar Duitsland heeft flinke schade opgelopen. Veel van deze biggen werden nu verkocht aan Spanje.

Duitsland
De uitvoer van biggen richting Duitsland ligt het hele jaar al ruim onder de niveau's van vorig jaar. De moeilijke situatie op de Duitse varkensmarkt, die gebukt gaat onder de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, liggen hier aan ten grondslag. Duitse vleesvarkenshouders hebben onvoldoende zicht op rendement en bestellen daarom minder biggen. 

In totaal werden er in de eerste 26 weken van 2021 zo'n 1.913.908 biggen verkocht aan Duitse varkenshouders. Vorig jaar waren er dat in dezelfde periode nog 2.201.948 stuks. Een daling van ruim 13%, ruim 280.000 stuks.

Spanje
De biggen die niet aan Duitsland werden verkocht, vonden in het eerste halfjaar voor een groot deel een plaats in Spanje. De export richting Spanje steeg namelijk flink. Er werden 817.430 biggen naar het land geëxporteerd. Dat waren er maar liefst 50%, of zo'n 270.000 stuks meer dan vorig jaar in dezelfde periode: toen gingen er 543.529 naar Spaanse bedrijven. De laatste weken is er echter een snelle daling zichtbaar in het aantal geëxporteerde biggen richting Spanje. De markt is moeilijk, wat al duidelijk tot uiting komt in de exportcijfers.

Overige bestemmingen
Na de belangrijkste bestemmingen Duitsland en Spanje vertrokken de meeste biggen richting België en Luxemburg (406.618), Italië (49.250), Polen (30.314), Roemenië (26.968), Oostenrijk (24.506) en Slovenië (22.692).

Zijn er nog aanknopingspunten?
De afgelopen weken raakte de biggenmarkt is steeds moeilijker vaarwater. De DCA BestPigletPrice moest mede vanwege zwakke exportcijfers al flink inleveren. Navraag over het perspectief bij diverse marktpartijen maakt duidelijk dat het vertrouwen op het moment ver te zoeken is. Zo geeft een handelaar aan dat Europa breed de vraag naar biggen erg slap is. Ook draaien slachthuizen op veel plaatsen niet op volle capaciteit. Een en ander leidt er toe dat er weinig vertrouwen is. Daarbij speelt ook mee dat de voerprijzen op hoge niveau's bewegen: het perspectief op rendement ontbreekt.

Vanwege de weggevallen vraag is er vanuit Spaanse integraties ook minder behoefte om nu biggen op te leggen. Het historische patroon waarbij Spanjaarden vooral in het voorjaar in de markt zijn om in de zomer aan de vakantiepiek in te kunnen vullen, lijkt daarmee weer meer terug te komen.

Op de Duitse markt speelt de onzekerheid over de verdere verspreiding van AVP ook een rol. De vondst van AVP bij gehouden varkens heeft het vertrouwen geen goed gedaan. Aanknopingspunten voor een vlot herstel van de vraag zijn dan ook nauwelijks voorhanden. 

Verder wordt er ook gewezen op de flinke uitbreidingen in de Spaanse zeugenhouderij die op stapel staan. Hoewel de effecten daarvan de aankomende 12 maanden wellicht nog niet direct voelbaar zijn, zitten deze extra biggen er wel aan te komen, zo licht een handelaar toe. Als het vertrouwen in de varkensmarkt de komende maanden terug zou keren, kan er nog wel een (tijdelijke) opleving van de Spaanse interesse in biggen plaatsvinden. Voor de langere termijn echter, zal Spanje waarschijnlijk structureel minder biggen af gaan nemen.

Ondanks het pessimisme geven handelaren mee dat de stemming in varkensland snel om kan slaan. Mocht de vraag uit China toch weer wat toenemen, en de prijzen voor voer wat zakken, kan de wereld er in 3/4 weken heel anders uitzien, zo klinkt het. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden