China wordt dit jaar nog steeds getroffen door uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) op varkensbedrijven. Inmiddels is het weer mis in Sichuan, de belangrijke provincie in de productie van varkensvlees. Analisten waarschuwen voor vertraging in het herstel van de binnenlandse varkensstapel.
De zuidwestelijke provincie Sichuan ziet weer een opleving van het varkensvirus. Er worden kleine varkenshouderijen getroffen. In Sichuan zijn er veel kleinschalige varkensbedrijven, doordat het bergachtige gebied het aantal grote varkensbedrijven limiteert. Het verlies aan varkens door AVP in de provincie wordt geschat op circa 10% tot 15%.
Uitbraak door verlaging kosten
Het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken meldde eerder dit jaar (in maart) al 2 AVP-uitbraken in Sichuan, één in het oosten in de stad Huaying en één in het uiterste westen. De uitbraken hebben voor grote onrust gezorgd onder varkenshouders. Uit angst voor besmettingen worden veel varkens preventief geslacht.
De hogere aanvoer heeft voor lagere prijzen gezorgd. Doorgaans ligt de varkensprijs in de provincie boven het prijsniveau van andere regio's vanwege bevolkingsdichtheid en een hoog consumptieniveau. Afgelopen week is de gemiddelde varkensprijs in Sichuan echter onder het nationale gemiddelde gezakt, namelijk tot 15,6 yuan (omgerekend $3,30) per kilo.
AVP kon naar verluidt weer toeslaan in Sichuan getroffen, doordat de laatste tijd veel preventieve maatregelen voor varkensbedrijven zijn versoepeld. Hiermee beoogde de overheid de kosten te verlagen voor de varkenshouders, gelet op de forse verlaging van de varkensprijs in de afgelopen periode.
Grote varkensvlees
In Sichuan wordt normaal gesproken veel varkensvlees geproduceerd. Vorig jaar werden er 48,5 miljoen slachtvarkens verwerkt. Dit is goed voor respectievelijke 9% van de totale Chinese productie. Verdere verspreiding van het virus, waar voor wordt gevreesd, kan het herstel van de binnenlandse varkensvleesproductie laten terugvallen.
China zegt juist goed op weg te zijn met herstel van de binnenlandse varkensvleesproductie. De importbehoefte is de afgelopen tijd fors afgenomen, al is niet met zekerheid vast te stellen dat dit door herstel van de binnenlandse varkensstapel komt. Dat kan ook goed te maken hebben met het preventief slachten uit vrees voor AVP.