De onverwachte en forse daling van de Chinese varkensprijs komt hard aan bij varkenshouders in China. In combinatie met hoge voerprijzen resulteert het in paniekverkopen van varkens door boeren. De Chinese overheid roept op vooral te blijven produceren.
De overheidscommissie voor Nationale Ontwikkeling en Hervorming (NDCR) vraagt varkenshouders om de productie op niveau te houden, ondanks dat het rendement onder druk staat. De overheid deed de oproep nadat 1 van haar rendementsindicatoren voor de varkenshouderij (varkensprijs/graanprijs ratio) beneden de 6:1 viel. Op dat moment is het voor veel varkenshouders niet meer mogelijk om rendabel te opereren.
Overheid grijpt in
Zonder dat bekend werd gemaakt wat het precies inhoudt, meldt de NDCR vandaag (16 juni) dat er tijdig actie wordt ondernomen om de varkensprijs een omgekeerde beweging te laten maken. Ook houden ambtenaren de ontwikkeling van de varkensproductie en de varkensprijzen nauwlettend in de gaten. De gemiddelde prijs voor levende varkens zakte deze week nog verder en ligt zo'n 60% lager dan in het begin van het jaar op een niveau van omgerekend €1,89 per kilo levend gewicht.
De markt wordt volgens een analist van Rabobank gekenmerkt door paniekverkopen, zo verklaart zij tegen Reuters. Bij paniekverkopen wordt een kettingreactie in gang gezet die de situatie verergerd. De analist denkt niet dat varkenshouders massaal gehoor geven aan de oproep van de overheid en noemt een tekort aan aanbod in het tweede helft van het jaar 'waarschijnlijk'.
Volgens het NDCR zijn er een aantal oorzaken aan te wijzen van de huidige daling van de prijzen: boeren die zware varkens massaal aanbieden, een toegenomen import van varkensvlees en een traditioneel zwakke vraag in deze tijd van het jaar. De NDCR zei niet of het opkopen van varkensvlees ter ondersteuning van de prijzen al is begonnen. Vorige week is bekend gemaakt dat deze ingreep wel op de planning staat.
Chinese overheidscijfers laten verdere groei varkensstapel zien
Chinese staatsmedia maakten vandaag (16 juni) ook nieuwe cijfers bekend over de omvang van de varkensstapel. Volgens deze data was de varkensstapel in mei 23,5% groter dan in mei 2020. Het aantal zeugen groeide met 19,3%. Een woordvoerder van het ministerie van landbouw geeft aan dat men nu met 'volledige zekerheid' kan zeggen zeggen dat de wederopbouw van de varkensstapel in China, na de catastrofale uitbraak van AVP in 2018, sneller dan gepland is voltooid.
Interview
Vorige week ging Boerenbusiness in gesprek met Gert-Jan Gerrits van Agrifirm, en Jan Cortenbach van De Heus over de situatie op de Chinese varkensmarkt. Dit interview lees je hier.