De Chinese overheid gaat een actievere rol spelen op eigen markt van varkensvlees. Dit moet de volatiliteit in productie en prijsvorming beteugelen. China is bang dat de recente prijsval in de toekomst leidt tot krapte.
Een aan de Chinese overheid gelieerde commissie (Nationale Ontwikkeling en hervorming) heeft vandaag (9 juni) bekend gemaakt dat zij een actievere rol van de overheid op de varkensvleesmarkt nastreeft. Belangrijkste instrument hierbij is de Chinese staatsvoorraad varkensvlees. De Chinese overheid heeft altijd al een onbekende hoeveelheid varkensvlees op voorraad, om sterke (voedsel)prijs stijgingen te kunnen beteugelen.
De laatste jaren is echter veel van deze voorraad ingezet. China kampte met een krap aanbod varkensvlees door uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). Recent zijn de prijzen hard gedaald. Als oorzaken hiervan worden genoemd een gestegen eigen productie, een recordhoge import van vlees, maar ook extra tijdelijk aanbod veroorzaakt door boeren die hun varkensstapel verkopen uit angst voor AVP. Deze daling bedreigt de toekomstige varkensvleesproductie, constateert de commissie.
Commissie wil voorraad 'significant' aanvullen
Door de inzet van voorraden uit de nationale reserves de laatste jaren, is het opgeslagen volume varkensvlees in de staatsreserve sterk gekrompen. De commissie die de plannen ontvouwde geeft aan dat er nu een 'significante' hoeveelheid varkensvlees door de Chinese overheid gaat worden ingekocht. Hierdoor is het voor de overheid in de toekomst weer mogelijk te interveniëren op de markt. Er werden geen mededelingen gedaan over exacte volumes.
Naast het aanleggen van nieuwe voorraden voor toekomstig gebruik, dient het opkopen van vlees een tweede doel: het prijsverval op de varkensmarkt stoppen. Door de sterk gezakte varkensprijzen in China is het voor sommige varkenshouders niet meer rendabel om de varkensproductie voort te zetten en stoten zij mogelijk hun varkensstapel af. Dit kan er in de toekomst voor zorgen dat er juist weer krapte ontstaat met sterk stijgende prijzen als gevolg. Het opkopen van varkensvlees moet dan ook ondersteuning gaan bieden aan de varkensprijzen en zorgen voor behoud van productie.
Doel plan is meer stabielere prijsvorming en productie
Het grote doel van de maatregelen is meer stabiliteit op de markt voor varkensvlees. Enerzijds wil China betaalbare prijzen voor de consument, anderzijds moeten de prijzen wel op een dermate hoog niveau liggen dat varkensbedrijven met rendement kunnen opereren. Het opkopen van varkensvlees in tijden met lage prijzen en het op de markt brengen van vlees in periodes met hoge prijzen lijkt nu het voornaamste instrument om pieken en dalen in de prijsvorming weg te schaven.