Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP verspreidt zich verder door Duitsland en Polen

9 Juni 2021 - Chanti Oussoren

De Afrikaanse varkenspest (AVP) verspreidt zich in Duitsland en Polen verder. Het virus is recent op een varkensbedrijf ontdekt in de regio Groot-Polen, gelegen aan de westkant van het land. Dit is het tweede getroffen bedrijf in Polen dit jaar. In Duitsland zijn nieuwe besmettingen onder wilde zwijnen gedetecteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Poolse autoriteiten hebben bevestigd dat op 26 mei een bedrijf met 3.000 varkens in het district Miedzychód was besmet met AVP. Het bedrijf bevindt zich op 110 kilometer van de grens met Duitsland. In de directe omgeving van het bedrijf zijn nog 3 besmettingen bij wilde zwijnen geconstateerd. Deze gevallen werden als enigszins opmerkelijk beschreven, omdat er al sinds september 2020 geen besmettingen in Groot-Polen waren gemeld.

Een zoekteam speurt daardoor nu intensief naar eventuele andere besmette wilde zwijnen in de omgeving. Bij de zoektocht wordt er onder andere gebruik gemaakt van drones om ook moeilijk bereikbare gebieden te kunnen observeren. Voor Polen is het de tweede varkenshouderij die dit jaar getroffen wordt door AVP. Eerder al werd er een besmetting gedetecteerd op een groot bedrijf in Lubusz, ook gelegen in West-Polen en daar moesten maar liefst 16.000 varkens worden geruimd.

Duitsland
In Duitsland werden in de periode van 1 tot en met 7 juni in totaal 18 wilde zwijnen gevonden die besmet bleken met AVP. Hiervan werden 13 gevallen in Brandenburg geconstateerd en 5 in Sachsen. Duitse varkensbedrijven zijn nog altijd vrij van de dierziekte.

Ondertussen is in Brandenburg het vaste hekwerk aan de grens met Polen bijna voltooid. Bij afronding van de werkzaamheden in deze provincie staat er straks 250 kilometer hekwerk op de Duits/Poolse grens.

In de kerngebieden rondom de plaats Frankfurt (Oder) werden nieuwe strengere restricties ingevoerd. Zo is de jacht in beide 'kern' gebieden, die rondom de stad liggen, compleet verboden en mogen boeren de landbouwgronden binnen deze zones niet meer gebruiken. Dit moet voorkomen dat (besmette) zwijnen zich onnodig veel verplaatsen. Een woordvoerder van het landbouwministerie noemt de aanpak tot dusverre relatief succesvol: er zijn geen besmettingen vastgesteld bij commercieel gehouden varkens en de ziekte heeft zich buiten de grensgebieden om nauwelijks verder het binnenland in verspreid.

Met medewerking van Stef Wissink

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden