De wereldvoedselprijzen zijn in mei verder gestegen. Dat blijkt uit de indexcijfers van de Wereld Voedsel Organisatie (FAO) die maandelijks worden gepubliceerd. Het is voor de 12e maand op rij dat de prijzen van een stijging laten zien. De FAO Index steeg bovendien het snelst in zeker 10 jaar tijd.
De wereldvoedselprijsindex van de FAO steeg met liefst 5,8 punten tot een niveau van 127,1. Het niveau ligt nu inmiddels 36,1 punten hoger dan een jaar geleden. Percentueel gezien betekent dat een stijging van de wereldvoedselprijzen met 39,7%. Bijna alle onderdelen in de index bevorderden de stijging. Zo werden onder ander oliën, suiker, granen, vlees en zuivel duurder in de maand mei. De FAO prijsindexen geven de hoogte van de voedselprijzen aan ten opzichte van de gemiddelde prijzen over de periode 2014-2016 (=100).
Dierlijke eiwitten dikken aan
De FAO vlees index zet de stijging die 8 maand geleden werd ingezet versneld door. De index steeg met 2,3 punten tot een niveau van 105,0. Dat is inmiddels 10% hoger dan tijdens de dip die ontstond na de uitbraak van corona. De stijging van de vleesindex prijzen werd in mei vooral veroorzaakt door de verdere versnelling van de vleesimporten door landen in Azië, vooral China. Volgens het FAO lag de vraag naar pluimvee- en varkensvlees ook hoger in de grote producerende landen wereldwijd. Naast de sterkere pre-corona vraag stond het aanbod onder druk doordat er in een aantal landen problemen waren in met name rundvee slachterijen.
De zuivelprijzen lagen in mei slechts een fractie hoger dan in april. De zuivelindex steeg 1,7 punten tot een niveau van 120,8. Deze index steeg in een jaar tijd met 26,4 punten. Een grote Chinese vraag hield een ruim aanbod van zuivel uit Nieuw-Zeeland redelijk in balans.
Granen ook fors duurder
De graanindex van de FAO dikte 7,6 punten aan tot een niveau van 133,1 en staat nu 35,7 punten hoger dan een jaar geleden. Belangrijkste impuls aan de stijgende index gaven de fors gestegen maïsprijzen. De maïsindex an sich steeg 12,9 punten ten opzichte van mei en staat nu 75,6 punten hoger dan een jaar geleden.
Belangrijkste drijfveer voor de stijgende maïsprijzen waren de naar beneden toe bijgestelde maïsproductie in Brazilië en een internationaal sterke vraag. Richting het einde van de maand liepen de prijzen iets terug als gevolg van hogere productie verwachtingen in de Verenigde Staten. Het prijsniveau van tarwe steeg met 8 punten gedurende de maand mei. Al moesten ook hier richting het eind van de maand wat prijsdalingen worden genoteerd door betere productieverwachtingen in Europa en de Verenigde Staten.
Stijgende voedselprijzen zijn voor voedselproducenten wereldwijd goed nieuws. Het brengt echter ook zorgen met zich mee over de sociale gevolgen die het kan hebben. Vorige maand wees Edin Mujagić in gesprek met Foodbusiness op de mogelijke maatschappelijke gevolgen die duur voedsel kan hebben. Hij sluit daarbij sociale onlusten de komende maanden en jaren niet uit.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10892656/hogere-voedselprijzen-door-duurdere-grondstoffen]Hogere voedselprijzen door duurdere grondstoffen[/url]