De Spaanse varkenssector heeft over het eerste kwartaal van 2021 goed gepresteerd. De Spanjaarden hebben fors meer varkensvlees geëxporteerd, vooral China was booming. Nu de Chinese varkensvleesimport wat terug zakt, wat gebeurt er met de grote Spaanse volumes?
Over het eerste kwartaal exporteerde Spanje in totaal meer dan 620.000 ton varkensvlees. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een toename van 79%. Deze forse toename heeft te maken met de Chinese koopbehoefte, in combinatie met de weggevallen Duitse export op China vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP).
Spanje speelde hier goed op in en verhoogde de uitvoer, om zo de missende Duitse volumes op de Chinese markt in te vullen. Van de totale Spaanse export in Q1 was maar liefst 80% (492.765 ton) goed voor de Chinese markt. Spanje werd hiermee zelfs de voornaamste leverancier voor China. Naast China waren de Filippijnen, Japan, Zuid-Korea en Groot-Brittannië belangrijke afzetbestemmingen.
Portugal levert aanzienlijk meer
Om meer varkensvlees te kunnen exporteren, voerde Spanje ook de import flink op. Zo exporteerde Portugal in het eerste kwartaal fors meer varkens(vlees) dan vorig jaar. In totaal groeide de export van levende varkens met 20,1% tot 144.699 stuks. Hierbij gaat het om zowel slachtvarkens als biggen. Omgerekend komt dit neer op circa 12.000 stuks per week. Ook de varkensvleesexport richting Spanje steeg flink met een gerapporteerde groei van 39,3% over het eerste kwartaal. In totaal ging er iets meer dan 18.000 ton over de Spaanse grens. De waarde van de totale export steeg met 9,1% tot €53,8 miljard.
Ook werden er dit begin jaar al fors meer Nederlandse biggen richting Spanje geëxporteerd. De exportniveaus zijn inmiddels wat teruggezakt, maar liggen nog altijd boven het niveau van voorgaande jaren.
{{dataviewSnapshot(36_1623053067)}}
Overvloed aan varkensvlees
Inmiddels wordt er vanuit de markt een dalende Chinese koopbehoeften gemeld. China brengt naar buiten dat de binnenlandse productie begint te herstellen en dat er daarom minder behoefte is aan importvlees. Maar tegelijkertijd worden er nog altijd AVP-uitbraken ontdekt, dus in hoeverre deze informatie valide is blijft onduidelijk.
Desondanks importeert China wel beduidend minder vlees en kan Spanje niet de record hoge exportniveaus naar China vasthouden. Dit resulteert in een groot volume aan varkensvlees wat 'overblijft' en op de Europese markt terecht komt. Biggenexporteurs melden dat Spanje door de ruime binnenlandse beschikbaarheid flink minder neertelt voor biggen. Ook op de Europese varkensmarkt zijn de extra Spaanse volumes die de markt opkomen voelbaar. Desondanks kon de DCA Beursprijs 2.0 afgelopen vrijdag wel een klein stapje omhoog doen, omdat de barbecue-temperaturen de vleesconsumptie een duwtje in de rug geven.