Shutterstock

Nieuws VARKENS

Forse krimp Filipijnse varkensvleesproductie

3 Juni 2021 - Stef Wissink

Op de Filipijnen is in het eerste kwartaal fors minder varkensvlees geproduceerd. Dat maakte het Filipijnse ministerie van landbouw deze week bekend. Het land dat voor Europese varkensvlees-exporteurs een belangrijke bestemming is, lijdt flink onder uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). Dit wordt nu ook duidelijk in de officiële productiecijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De totale hoeveelheid geproduceerd varkensvlees daalde met 25,8% tot een hoeveelheid van 421.794 duizend ton. Het aantal varkens dat geteld werd op 1 april daalde met ruim 22% tot een totaal van 9,55 miljoen stuks. De forse krimp in zowel de aantallen varkens als de geproduceerde hoeveelheid vlees laat ook de prijzen niet ongemoeid.

Varkensprijs steeg snel
Vanwege de krappe beschikbaarheid van varkens stegen de prijzen afgelopen jaar fors. De prijs dikte volgens het ministerie ruim 47% aan tot een niveau van bijna 154 PHP (Filipijnse peso). Omgerekend naar euro's komt dat neer op een prijs van €2,60. Dat is de prijs voor levende varkens. Eerder nam de regering in het land al maatregelen om de stijging te beteugelen. Zij wil de import van vlees fors verhogen.

Het was niet alleen de uitbraak van AVP die zorgde voor de forse krimp in de productie. Ook de angst voor de ziekte deed een aantal varkenshouders besluiten de veestapel uit voorzorg te laten slachten. Dat verklaarde de voorzitter van de Filipijnse vakbond voor varkenshouders. Hij gaf daarbij ook aan dat veel varkenshouders pas weer willen investeren in een nieuwe varkensstapel als er een vaccin beschikbaar is tegen de ziekte. Zolang dat niet het geval is zijn veel bedrijven niet bereid het risico te nemen om opnieuw in de varkensstapel te investeren. Dit maakt het voorlopig niet aannemelijk dat de veestapel in het land snel zal stijgen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden