In haar kwartaalupdate over de varkenssector heeft de Rabobank gehint op een versnelde groei van de Chinese varkensstapel vanaf komende zomer. Dit zal in de toekomst leiden tot meer druk op de Europese vleesmarkt. Zover is het echter nu nog niet.
De groei in China werd afgelopen winter namelijk flink tegengewerkt door nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP), meldt Rabobank in haar kwartaalupdate. Hierdoor blijft de importbehoefte van China voorlopig nog op een hoog niveau. Wel zal deze in de loop van het jaar waarschijnlijk al iets teruglopen.
Ook in de Verenigde Staten zorgden gezondheidsproblemen in de varkensstapel voor een lagere productie dan eerder gedacht. Alle factoren tezamen heeft de Rabobank de verwachte groei van de wereldwijde varkensvleesproductie voor dit jaar naar beneden bijgesteld. In het vorige kwartaal ging de bank nog uit van een productiegroei van 4,3%, nu is dat 3,4%. De tegenvallende productiecijfers zijn internationaal een stimulans voor de varkens en vleesprijzen.
Productie Europese Unie gegroeid
In 2020 groeide de totale varkensvleesproductie in de Europese Unie (inclusief het Verenigd Koninkrijk) met 1,3% ten opzichte van 2019. Met name in Spanje (+9%) en Denemarken (+6%) was de groei fors. In Nederland werd 1% meer varkensvlees geproduceerd. Een krimp viel te noteren in Duitsland (-2%) en Italië (-12%).
Voor het aankomende kwartaal wordt ook een lichte groei van de Europese productie verwacht vergeleken met het tweede kwartaal van 2020. Dit komt mede doordat in het tweede kwartaal van 2020 de eerste problemen optraden in de slacht- en vleesverwerkingsbranche vanwege corona. Dat zorgde voor een drukkend effect op de productie in dat kwartaal. In Duitsland zal de productie in het tweede kwartaal ook waarschijnlijk lager uitvallen. Duitse varkenshouders hadden minder behoefte om biggen te importeren. Dit vanwege het matige marktperspectief. Duitse vleesexporteurs worden nog altijd geconfronteerd met exportbeperkingen, ingevoerd na de vondst van Afrikaanse varkenspest in het land.
De Europese Unie (inclusief het Verenigd Koninkrijk) is op dit moment 121% zelfvoorzienend in varkensvlees. Het exporteert nu jaarlijks ongeveer 5,1 miljoen ton. Hiervan was in 2020 zo'n 65% bestemd voor de Chinese markt. Spanje was hofleverancier en goed voor een export van 1,3 miljoen ton richting China. Rabobank noemt de afhankelijkheid van de Europese export richting China dan ook groot en waarschuwt dat het aanbod varkensvlees op de wereldmarkt de komende jaren zal toenemen. Het staat volgens de bank vast dat de druk op de vleesmarkt binnen Europa dan ook zal groeien.
Import China zal dit jaar al iets teruglopen
Ondanks dat de totale importbehoefte van China in de eerste maanden van het jaar nieuwe recordhoogtes bereikte, verwacht de Rabobank dat in de loop van het jaar de volumes licht terug zullen lopen. Dit komt enerzijds door de groei van de varkensstapel, maar ook doordat de prijzen voor (varkens)vlees in China op dit moment teruglopen. De prijzen in exporterende landen en regio's als de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn daarentegen sterk gestegen. Dit maakt geïmporteerde varkensvleesproducten prijstechnisch langzaamaan minder aantrekkelijk.
Rendement voor veel producenten redelijk
Ondanks de sterk gestegen voerprijzen wereldwijd verwacht de Rabobank dat de meeste varkensproducenten dit jaar met een positief rendement kunnen opereren. De bank spreekt dan ook van 'geluk' dat vorig jaar om verschillende redenen de productie niet zo sterk is verhoogd dan eerder verwacht. Hierdoor is er voor producenten een mooie balans in vraag en aanbod waardoor ondanks de hoogste voerkosten in 8 jaar tijd toch met rendement geproduceerd kan worden.