Waar de Nederlandse biggenexport vanaf het begin van het jaar goed de smaak te pakken had, is er nu sprake van een kink in de kabel. De exportcijfers zijn fors teruggezakt.
De vleesvarkensmarkt wacht op warmer weer wat de vleesafzet een extra impuls kan geven. Het echte barbecueweer blijft tot heden nog uit. De DCA Beursprijs 2.0 blijft hierdoor al enkele weken steken op hetzelfde prijsniveau en kan geen verhoging inzetten.
Dit maakt dat ook de biggenprijs moeilijk kan verhogen. Omdat vleesvarkenshouders de slachtrijpe varkens niet direct kunnen plaatsten, is er ook minder ruimte voor het opleggen van biggen. Ook vanuit de export loopt de vraag naar biggen fors minder vlot dan in de voorgaande weken.
Biggenexport holt achteruit
In week 14 zakte de totale Nederlandse biggenexport in elkaar. In totaal werden er bijna 110.000 biggen geëxporteerd. Dit is circa 25.000 stuks minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling is plotseling en fors, want in week 13 gingen er in totaal nog bijna 140.000 stuks over de grens.
Het merendeel van de biggen, circa 62.000, werd uitgevoerd richting Duitsland. In vergelijking met de voorgaande week is dit een afname van zo'n 18.000 stuks. Ook de Spaanse behoefte is in korte tijd flink gedaald, maar wel minder hard dan de Duitse vraag. In totaal gingen er in week 14 bijna 30.000 biggen naar Spanje. In week 13 waren dat er nog ruim 35.000.
Biggenprijs
Doordat de exportvraag hard is teruggezakt en ook de vleesvarkensmarkt niet vlot verloopt, is er geen ruimte voor verhoging voor de DCA BestPigletPrice. Losse koppels zijn iets moeizamer te plaatsen. De druk begint wat op te lopen. Desondanks blijft de DCA BestPigletPrice deze week stabiel op €52,50 per big. Ook in Duitsland blijft de VEZG-notering onveranderd, wat neerkomt op €53 per big.