Verwachtingen over het herstel van de Chinese varkensstapel zijn al enige tijd verdeeld. China zegt zelf goed op weg te zijn met het aanvullen van de varkensstapel. De varkensvleesproductie over het eerste kwartaal is flink gegroeid, wat herstel van de varkensstapel kan bevestigen. Toch zijn er twijfels over de aard van de hogere productiecijfers, wat wordt er in twijfel getrokken?
Over de eerste 3 maanden van 2021 bedroeg de Chinese varkensvleesproductie 13,68 miljoen ton. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een toename van 31,9%. Het niveau ligt niet alleen hoger dan het eerst kwartaal vorig jaar, maar het is zelfs het hoogste kwartaalvolume van de afgelopen 2 jaar.
De toename in varkensvleesproductie is een gevolg van het wederopbouw van de Chinese varkensstapel, die door de Afrikaanse varkenspest met grote verliezen kampt. De binnenlandse varkensstapel groeide en eind maart waren er 415,95 miljoen varkens in het land. Dit is een toename van 29,5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en ook hoger dan het aantal van eind december 2020. Destijds waren er 406,5 miljoen stuks.
Twijfels over herstel
Over het herstel van de varkensstapel zijn echter twijfels. Analisten denken dat de hogere varkensvleesproductie te maken heeft met varkens die vroegtijdig naar de slacht zijn gebracht vanwege angst voor AVP. Illegale vaccins hebben nieuwe varianten van het virus doen oplaaien en uit angst voor mogelijke besmettingen hebben veel varkenshouders de varkens preventief naar de slacht gebracht. Het gemiddelde slachtgewicht lag dan ook lager dan vorig jaar, wat er volgens een Chinese analist op duidt dat vroegtijdig slachten een belangrijke reden was voor de toename in de totale varkensvleesproductie. De varkensvleesprijzen zijn sinds begin van het jaar ook flink gedaald, wat een indicatie is voor een groter slachtvolume.
De afgelopen week zijn de prijzen weer gestegen, wat suggereert dat het aanbod waarschijnlijk nog niet terug op het oude niveau is. Daarbij is ook de totale Chinese vleesimport in maart flink gestegen. De invoer bedroeg 1,02 miljoen ton, dat is maar liefst 60% meer dan in dezelfde periode vorig jaar en een toename van 44% in vergelijking met februari dit jaar. Deze cijfers trekken het herstel van de Chinese varkensstapel in twijfel.