Shutterstock

Nieuws varkens

Franse varkenshouders willen sterkere ketenpositie

15 April 2021 - Stef Wissink

In Nederland maakte de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) recent bekend marktclusters op te willen richten om de positie in de keten te versterken. Franse varkenshouders zijn nu om dezelfde reden ook voornemens intensiever te gaan samenwerken.

In Frankrijk waren al veel kleine samenwerkende producentenorganisaties actief. In een nieuw verbond dat 'Porc Grand Ouest' gaat heten, hebben zich 10 kleinere verbanden aangesloten. Hoewel Grand Ouest verwijst naar de westelijke geografische regio's in Frankrijk (waar de meeste varkens worden gehouden) is het verbond niet perse geografisch ingericht. Onderdeel van de nieuwe samenwerking is onder andere het Bretonse verbond van varkenshouders (UGPVB). Zij geven aan dat de statuten vorige week op een vergadering werden goedgekeurd en dat de oprichting van de nieuwe samenwerkingsorganisatie is gemeld aan het Franse landbouwministerie. Wanneer deze officieel erkend wordt, kan het werk beginnen.

Goed voor 11,5 miljoen slachtvarkens
De aangesloten varkenshouders bij Porc Grand Ouest produceren naar eigen zeggen ongeveer 11,5 miljoen slachtvarkens per jaar. Daarmee vertegenwoordigen zij bijna de helft van de totale Franse varkensvleesproductie. Naast het creëren van marktmacht willen de aangesloten bedrijven ook een beter beeld krijgen van de behoefte en vraag vanuit de maatschappij en consument omtrent de varkensvleesproductie. Om hier vervolgens mee aan de slag te kunnen gaan, hopen de deelnemende bedrijven op subsidie uit EU-gelden om stallen aan veranderende eisen en behoeftes aan te kunnen passen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden