Shutterstock

Inside varkens

Groeit export Nederlandse biggen naar Spanje nog?

8 April 2021 - Stef Wissink

Spanje wordt voor Nederlandse varkenshouders een steeds belangrijkere export bestemming van biggen. In het eerste kwartaal van 2021 (tot en met 28 maart) blijkt er opnieuw sprake van een forse stijging ten opzichte van een jaar eerder. De laatste weken staan de aantallen en de prijzen echter onder druk. Een analyse op basis van gesprekken met de handel en exportcijfers van Rijksdienst voor Ondernemend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 5 jaar tijd is het aantal biggen dat richting Spanje wordt geëxporteerd fors gestegen. De totale hoeveelheid Nederlandse biggen die in 2020 de Spaanse grens over ging, was maar liefst 573% hoger dan in 2016. Spanje heeft van oudsher vooral een korte periode in het voorjaar interesse in Nederlandse biggen. Hoewel deze piek nog altijd bestaat, is er nu ook in de rest van het jaar een structurele vraag waarneembaar. In 2016 werden er 191.900 biggen verkocht aan Spaanse bedrijven. Inmiddels is dit opgelopen tot 1.292.920 stuks in 2020. Dit betekent dat Spanje een aandeel van 18,4% had in de totale Nederlandse biggenexport van 2020. De totale Nederlandse biggenexport bedroeg 7.004.710 stuks.

Spaanse opmars zet door
In het eerste kwartaal van dit jaar werden er opnieuw meer biggen verkocht aan Spanje. Het ging in totaal om 421.464 stuks, bijna 168.000 biggen meer dan in de eerste 10 weken van 2020. Het totale aandeel van Spanje in de Nederlandse biggenexport stijgt daarmee over deze periode dit jaar zelfs tot 26,9%.

Recente terugval
Vanaf week 10 zakte de export naar Spanje wel flink terug ten opzichte van de piek in januari en februari, al noteren de exportcijfers nog wel steeds boven het niveau van vorig jaar. Geluiden in de handel bevestigen dat er op dit moment minder vraag is vanuit Spanje, omdat de voorjaarsopleg achter de rug is. Spaanse varkenshouders wilden in het voorjaar vlot opleggen om in het zomerseizoen voldoende vlees te kunnen leveren op het moment dat het toeristisch seizoen het hoogtepunt bereikt. Nu deze piek achter de rug is, is ook de gekte rondom de prijzen voor vrije biggen wat bekoeld. Prijzen voor deze koppels zijn in een tijdsbestek van 2 weken ruim €10 teruggezet tot ongeveer €70 nu.

Verder valt er in de handel op te merken dat het structurele deel van de stijgende biggenexport te maken heeft met de Chinese vraag naar Spaans varkensvlees. Spaanse bedrijven profiteren daar al enkele jaren van en proberen de haken zo goed mogelijk gevuld te krijgen. Veel oudere stallen die op de nominatie stonden om niet meer te worden gebruikt, worden toch weer vol gelegd. Voornamelijk met Nederlandse biggen. Het is afwachten hoe deze exportstroom standhoudt mocht de Chinese importbehoefte weer gaan krimpen in de toekomst. De verwachting is dan ook onzeker of deze exportbestemming in deze mate houdbaar blijft, laat staan verder kan groeien.

Minder biggen naar Duitsland
De biggenexport richting Duitse afnemers loopt juist terug. Werden in 2016 nog 4.499.544 biggen richting Duitsland geëxporteerd, in 2020 is dit aantal gedaald tot 4.282.423 stuks. Met name in het vierde kwartaal werden minder Nederlandse biggen gekocht.

Een waarschijnlijke verklaring voor de recente daling van de export richting Duitsland, is de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in september 2020. Door gebrek aan marktperspectief vanwege exportbeperkingen was er minder vraag van Duitse varkenshouders naar biggen. De recente opleving en stabilisering van de vleesvarkensprijzen heeft het vertrouwen bij Duitse varkenshouders wel enigszins teruggebracht. De handel merkt dat aan een kleine opleving van de interesse om dieren te kopen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden