De totale varkenspopulatie in de Europese Unie was in december 2020 zo'n 2% groter dan in december 2019. Het aantal zeugen op Europese varkensbedrijven was wel kleiner dan een jaar eerder. Met name in Duitsland en Nederland was er sprake van een sterke krimp in het aantal zeugen. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van het statistisch bureau van de Europese Unie (Eurostat).
De verschillen tussen de landen, maar ook tussen de verschillende diercategorieën zijn groot. De cijfers geven verder mogelijk een wat vertekend beeld van de werkelijke ontwikkeling. Op het moment van de telling hingen er veel zware dieren boven de markt als gevolg van de coronaproblematiek in (met name Duitse) slachthuizen. Het totaal aantal getelde vleesvarkens in de Europese Unie nam, afhankelijk van de verschillende gewichtscategorieën, tussen de 2% en 3% toe. Het aantal gedekte zeugen (-0,8%) en lacterende zeugen (-0,5%) nam daarentegen af.
Scherpe daling Duitsland en Nederland
Flinke dalingen in met name de zeugenstapels waren op te tekenen in Duitsland en Nederland. In Duitsland daalde het aantal gedekte zeugen ten opzichte van een jaar eerder met 5,5%. Deze daling is mogelijk veroorzaakt door de verslechterde omstandigheden op de Duitse varkensmarkt vanwege Afrikaanse varkenspest (AVP).
De steeds strengere regelgeving in Duitsland op het gebied van milieu en dierenwelzijn speelt waarschijnlijk ook een rol. Dit zorgt voor veel onzekerheid voor Duitse varkenshouders waardoor meer bedrijven besloten de handdoek in de ring te gooien. Opvallend detail is de forse stijging van het aantal zware vleesvarkens in Duitsland. Het aantal vleesvarkens van 110kg en zwaarder nam toe met 29,5% tot een totaal van 1.668.000 stuks. De oorzaak van deze stijging is de coronaproblematiek in Duitse slachthuizen. Hierdoor konden varkenshouders hun dieren slecht plaatsen en bleven zij langer in de stallen liggen.
In Nederland worden de gevolgen van de opkoopregeling voor varkenshouderijen ook zichtbaar: het aantal gedekte zeugen daalde in ons land met maar liefst 12%. Concreet betekent dit dat er 79.000 minder gedekte zeugen aanwezig zijn op Nederlandse vermeerderingsbedrijven.
Spanje en Denemarken
Spanje blijft ondertussen zijn varkensstapel uitbreiden, al lijkt het erop dat dit voornamelijk komt doordat varkenshouders meer biggen importeren. Het aantal gedekte zeugen nam in een jaar tijd met 2% af, terwijl het aantal pas opgelegde vleesvarkens (20kg-50kg) met 7,7% toenam. In Denemarken was het aantal gedekte zeugen vrijwel stabiel (+0,3%), maar steeg het aantal vleesvarkens van 50kg en zwaarder met 11,4%.
Aantal december 2020 | Verschil t.o.v. december 2019 | |
Nederland | 582.000 | -79.000 |
Duitsland | 1.221.000 | -71.000 |
Spanje | 1.697.000 | -35.000 |
Minder biggen
Doordat het aantal gedekte zeugen ook in de voor Nederlandse varkenshouders belangrijke exportgebieden is gekrompen, zullen er in het lopende jaar waarschijnlijk minder biggen beschikbaar zijn. Dit kan betekenen dat de biggenprijs voor langere tijd gesteund zal worden door een krapper aanbod, zoals ook afgelopen weken al het geval was. De DCA BestPigletPrice zette afgelopen maandag (22 maart) de 16e achtereenvolgende stijging in.