De invoer van zowel varkensvlees als rundvlees is in Zuid-Korea afgelopen jaar wederom sterk gedaald. Het land zelf geeft als oorzaak de marktverstoring als gevolg van de coronacrisis, maar niet iedereen gelooft dat. Dit omdat de eigen productie blijft groeien. Is het beperken van de import een nieuwe stap in het protectionistische beleid van het land?
Zuid-Korea heeft in 2020 fors minder varkensvlees (inclusief slachtafval) geïmporteerd. De import is met 21% gedaald naar 449.000 ton. De daling komt, zo meldt het landbouwministerie van het land, voornamelijk door marktverstoring als gevolg van de coronapandemie. Hierdoor is de vraag van onder meer restaurants, de belangrijkste afnemers van geïmporteerd varkensvlees, een stuk lager dan in andere jaren. Met name exporteurs in de Europese Unie (-28%) en Verenigde Staten (-14%) hebben hieronder te lijden gehad.
Niet alleen de import van varkensvlees neemt af. Ook het geïmporteerde volume van rundvlees daalt. In 2019 ging het om een daling van 0,7% tot 88.160 ton. Deze daling zet komende jaren door nu de regering van Zuid-Korea een importverbod heeft ingesteld op landen met een geschiedenis van BSE (gekkekoeienziekte). Dit heeft vooral gevolgen voor exporteurs in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Canada en Japan waar die ziekte weleens is voorgekomen.
Het betekent dat de import van rundvlees en rundvleesproducten van dieren jonger dan 30 maanden voorlopig alleen is toegestaan ​​voor Chili, Australië, Canada, Denemarken, Nieuw-Zeeland, Uruguay, Nederland, de Verenigde Staten en Mexico. Voor Nederlandse exporteurs wellicht goed nieuws, gezien de rundvleesexport naar Zuid-Korea in de afgelopen jaren sterk gedaald is.
Nieuwe stap in protectionisme?
Hoewel de coronacrisis zeker van invloed is op de gezakte importcijfers, zien analisten het ook als extra stap in het protectionistische beleid van de Zuid-Koreaanse overheid. De meeste cijfers laten namelijk al langere tijd een afname zien. Zo daalde de import van Nederlands varkensvlees over de afgelopen vijf jaar met 85% en de import van rundvlees uit ons land toont zelfs een daling van maar liefst 98%. Spanje (-87%) en Ierland (-64%) hebben in de afgelopen twee jaren de grootste klappen moeten verwerken op het gebied van varkensvlees.
Tegenover deze dalende importcijfers staan hogere productiecijfers. De meest recente schatting van het Amerikaanse landbouwministerie komt voor dit jaar uit op een stijging in de varkensvleesproductie van circa 3%. In 2019 bedroeg de productie van varkensvlees 1,39 miljoen ton. Ook dat was een stijging van 2,6% met een jaar eerder. In vergelijking met het 5-jarig gemiddelde ligt de productie zo'n 14% hoger. De rundvleesproductie is over de afgelopen jaren met circa 2,5% gestegen naar 286.000 ton. Die cijfers stroken volgens insiders niet met een lagere vraag, zoals het Zuid-Koreaanse ministerie meldt.
Een reden om de import te verminderen en eigen productie te verhogen, zijn de groothandelsprijzen in het land. Op dit moment is geïmporteerd vlees (zowel rundvlees als varkensvlees) goedkoper dan vlees van eigen bodem. De prijs van rundvlees is op jaarbasis met 10% gestegen naar gemiddeld $17,50 per kilo. Voor varkensvlees ligt de gemiddelde prijs op circa $4,30 per kilo, een stijging van ruim 7% in een paar weken tijd. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten kost topkwaliteit rundvlees ongeveer $10,85 per kilo en komt varkensvlees niet verder dan $2 per kilo.
Met andere woorden: een groep analisten stelt dat de Zuid-Koreaanse overheid - door de import van rundvlees en varkensvlees te beperken - wellicht hoopt de prijzen op de binnenlandse markt weer enigszins te normaliseren. Of dat ook gaat gebeuren, is overigens nog afwachten. Dit omdat de Zuid-Koreaanse vleesprijzen altijd al op redelijk hoog niveau hebben gestaan.