China zegt goed onderweg te zijn met het herstel van de binnenlandse varkensstapel, die door de Afrikaanse varkenspest (AVP) flink werd uitgedund. Naar eigen zeggen zit de capaciteit weer op 90% van pre-AVP niveau, maar volgens sectoranalisten is het herstel van het foksysteem nog niet uit de kinderschoenen.
China heeft berichten naar buiten gebracht over het herstel van de binnenlandse varkensstapel. Provinciale en lokale overheden publiceerden ook over productieverhogingen. Maar, onder de radar waren andere rapporten minder enthousiast over de stand van zaken in de sector. Zo roepen ziekte- en productiviteitsproblemen zorgen op over de gezondheid van de industrie.
Zeugenproductiviteit
De herbevolking is namelijk uitgevoerd met zeugen die niet bedoeld zijn voor fokkerij, wat tot een lagere productiviteit heeft geleid. Vanwege lagere productiviteit worden de zeugen minder lang ingezet voor de fokkerij. De lagere productiviteit betekent dat er meer zeugen moeten worden gehouden om het aantal werpen op peil te houden en de varkensvoorraad aan te vullen. Daarbij komt nog dat een rapport van Futures Daily vermeldt dat de voorraad zeugen in januari voor het eerst sinds 13 maanden is gedaald.
Varkensimport
In hoeverre China werkelijk op weg is naar herstel van de varkensstapel, komt deels naar voren uit de importcijfers. Uit douanegegevens blijkt dat de invoer van levende varkens vorig jaar werd hervat na te zijn stilgelegd in 2018 en 2019. Uit gegevens blijkt ook dat de meeste invoer van levende varkens vorig jaar in het vierde kwartaal plaatsvond. In het vierde kwartaal was een sterke stijging te zien in de invoer van levende varkens, wat erop duidt dat het herstel van de fokstapel nog in de kinderschoenen staat.
AVP
Naast de productiviteitsproblemen waar fokkers mee kampen, ligt ook AVP nog altijd op de loer. China schijnt niet alle uitbraken officieel te melden, maar sinds begin dit jaar zijn er zowel in januari als in februari uitbraken gemeld. Nieuwe mutaties van het virus zijn aangetroffen en hierbij wordt er verweten naar het gebruik van illegale vaccins.
Staatsreserves
Ondertussen heeft China sinds begin dit jaar al meerdere malen varkensvlees uit voorraad op de markt gebracht in een poging om de hoge varkensprijs te drukken. Wat ook het herstel van de binnenlandse varkensvoorraad enigszins in twijfelachtig maakt. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat deze batches varkensvlees op de markt werden gebracht om ervoor te zorgen dat er genoeg varkensvlees beschikbaar was in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar, wanneer er doorgaans extra varkensvlees wordt geconsumeerd.
Verwachtingen over herstel zijn verdeeld
Hoe ver China werkelijk is met het herstel van de binnenlandse varkensstapel kan dus in twijfel worden getrokken. Verwachtingen over het herstel en de importbehoefte van het land zijn dan ook verdeeld. Zo verwacht de Rabobank dat China dit jaar 30% minder vlees gaat importeren, maar analisten uit Amerika verwachten juist dat de Chinese varkensvoorraad dit jaar verder zal dalen. Zij verwachten dan ook dat de importbehoefte in 2021 verder gaat toenemen.