De Japanse invoer van varkensvlees is vorig jaar behoorlijk gekelderd. De invoer vanuit Europa is maar liefst met een kwart gedaald. De daling wordt toegeschreven aan de coronacrisis.
Vorig jaar importeerde Japan in totaal 1,145 miljoen ton varkensvlees, dit is 6% minder dan in 2019. Zendingen uit Europa daalden met een kwart tot 295.000 ton en de invoer vanuit China daalde maar met liefst 37% tot 17.200 ton. De daling werd beperkt door de toegenomen invoer vanuit de Verenigde Staten, die steeg met 9% naar 409.000 ton.
Weggevallen vraag vanuit horeca
De afnemende invoer vanuit Europa heeft te maken met de coronacrisis. Europa voorziet Japan doorgaans voornamelijk in diepvriesproducten voor de horeca, waar door de lockdowns wereldwijd minder vraag naar is.
De opslag van varkensvlees in Japan is in het tweede kwartaal sterk gestegen, zo blijkt uit de cijfers van Agriculture and Livestock Industries Corporation (ALIC). Dit als gevolg van de verstoring en de vleesafzet. Door de hoge beschikbaarheid is de importbehoefte gedaald, waardoor er in de tweede helft van het jaar fors minder varkensvlees werd ingevoerd.
Stijging in 2021
Varkensvlees is in de Japanse cultuur een belangrijk bestanddeel in gerechten die thuis bereid worden en de groei op dit gebied compenseert enigszins de kleinere vraag vanuit de foodservice. Een verdere druk op het importvolume wordt daarom niet verwacht. De varkensvleesvoorraad in opslag is inmiddels ook weer wat gedaald en het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht zelfs dat de import voor 2021 weer stijgt.