Shutterstock

Inside Varkens

Worden biggen al schaarser door stoppersregeling?

9 Februari 2021 - Chanti Oussoren - 8 reacties

De saneringsregeling varkenshouderij was vorig jaar een hot topic in de sector. Verhoudingsgewijs stoppen er meer zeugenhouders dan vleesvarkenshouders. Dit heeft effect op de zeugeninseminaties en het biggenaanbod, kan de biggenprijs profiteren van de stoppersregeling?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal hebben ruim 500 varkenshouders zich aangemeld voor de stoppersregeling en kregen iets meer dan 400 bedrijven een beschikking. Later bleek dat niet alle varkenshouders die in aanmerking kwamen ook daadwerkelijk besloten om te gaan stoppen. 'Slechts' de helft van de 400 bedrijven neemt definitief deel aan de saneringsregeling. Dat betekent alsnog een afname van zo'n 200 varkensbedrijven in Nederland.

Minder zeugeninseminaties
Volgens Kor Mast, commercieel directeur van Preferent Ki, komt de afname sterk naar voren in het aantal zeugeninseminaties. Verhoudingsgewijs zijn er namelijk veel meer zeugenhouders dan vleesvarkenshouders gestopt. Volgens de cijfers die Mast in beeld heeft, ligt het aantal inseminaties circa 10% lager. "Vorig jaar zijn er volgens onze informatie zo'n 90.000 minder zeugen geïnsemineerd dan voorheen".

Bij Klasse Ki werd ondanks de stoppersregeling in 2020 een afzetgroei behaald. In totaal werd er 20% meer sperma verkocht dan in 2019. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de varkensgeneticaproducent ook wereldwijd veel dosissen exporteert en dat de export een belangrijke factor is in de afzet van het bedrijf.

Afname in Duitsland
Niet alleen in Nederland is er een afname van het aantal zeugenhouders, dezelfde ontwikkeling is ook gaande in Duitsland. Daar gooiden afgelopen jaar veel zeugenhouders de handdoek in de ring. Op 3 november waren er nog 6.800 zeugenhouders, een afname van 5,6% in vergelijking met het voorgaande jaar. De fokzeugenstapel daalde afgelopen jaar met 5,4% terwijl de gehele varkensstapel overwegend stabiel bleef.

Prijsstijging
Seizoensmatig ligt het biggenaanbod rond deze tijd van het jaar doorgaans lager, maar dit jaar maakt de afname in de zeugenstapel het biggenaanbod beperkter. Dit gaat onherroepelijk ook een rol spelen in de biggenprijzen, die begin dit jaar al behoorlijk zijn gestegen.

In hoeverre de prijsstijging door kan zetten, is sterk afhankelijk van de vleesvarkensprijzen. Die zijn nog altijd niet goed vanwege het ruime aanbod vleesvarkens en de beperkte afzet door de lockdowns. 

Mast verwacht dat de vraag naar biggen op termijn het aanbod zal overstijgen. "Ik denk dat de biggenprijzen zeker ruimte hebben om verder te stijgen, maar in hoeverre hangt af van de marktomstandigheden. Wat de prijzen gaan doen is sterk afhankelijk van wanneer de afzet vlotter loopt en Duitsland ook weer varkensvlees richting China mag exporteren."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden