Klasse Ki heeft in 2020 fors meer sperma afgezet dan eerdere jaren. De varkensgeneticaleverancier, die zowel aan binnen- als buitenland levert, heeft ondanks de stoppersregeling een groei weten te realiseren.
In totaal werden er vorig jaar circa 700.000 doses sperma afgezet, een toename van 20% in vergelijking met vorig jaar. Zowel van de Piétrain lijnen als van de DanBred foklijnen werd meer sperma verkocht dan in 2019.
Afzet naar binnenland drijfveer
Het overgrote merendeel van de varkensgenetica wordt in binnenland afgezet. Zo'n 80% van de productie gaat niet de grens over. Toch is de export belangrijk voor het afzetvolume en wordt de genetica naar zo'n 15 landen wereldwijd uitgevoerd. "Klasse heeft een belangrijke rol om de beste Deense genetica via Nederland de wereld rond te sturen", aldus Mark van Gaal van Klasse Ki.
De DanBred genetica onderscheidt zich steeds meer, met een marktaandeel van 92% is DanBred Duroc de meest gebruikte eindbeer in Denemarken, goed voor een omzet van 5 miljoen doses eindbeersperma. Daarnaast heeft het fokken op bigvitaliteit door DanBred met de introductie van LG5 bij Duroc intussen haar vruchten afgeworpen.
Nog niet uitgegroeid
Ondanks de forse groei dit jaar verwacht Stefan Derks, directeur van Klasse Ki, dat ook dit jaar nog een forse groei gerealiseerd wordt. Begin januari was Derks nog te zien in het programma Keuringsdienst van Waarde, daar werd getoond hoe het fokproces van varkens door de jaren is geoptimaliseerd en gaf Klasse Ki een kijkje in het nieuwe sperma-winstation.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.