De voorraden varkensvlees in Duitsland zijn de afgelopen maanden flink opgelopen. Sinds medio september is Duits varkensvlees geweerd door veel afzetmarkten buiten Europa, vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.
Afgelopen november lag de opgeslagen voorraad varkensvlees in Duitse vrieshuizen maar liefst 52% hoger dan dezelfde maand vorig jaar, zo rapporteert marktonderzoeksbureau AMI. Toen bedroeg het opgeslagen volume varkensvlees zo'n 110.000 ton. Sinds september kan Duitsland niet meer exporteren naar belangrijke afzetmarkten als China, Japan en Zuid-Korea wat duidelijk terug te zien is in de exportcijfers buiten Europa.
Maar ook daarvoor al liepen de voorraden volgens AMI op. Dit als gevolg van een dalende consumptie door de coronacrisis. Tussen januari en november was het opgeslagen varkensvleesvolume zo'n 20% hoger dan dezelfde periode in 2019.
Opkoopregeling
De kans is aannemelijk dat de varkensvleesvoorraden in de komende maanden verder oplopen. Om de varkensmarkt uit het slop te trekken, wil Duitsland in januari een Particuliere Opslagregeling voor varkensvlees openen, zo maakte landbouwminister Julia Klöckner eind vorig jaar bekend. Bij een dergelijke opslagmaatregel krijgen marktpartijen (als slachterijen) een vergoeding om varkensvlees tijdelijk op te slaan om de vleesmarkt te ontlasten.
Naast zeer ruime vleesvoorraden is het aanbod vleesvarkens ook al maanden torenhoog. Naar verluidt bedraagt de slachtachterstand zo'n 750.000 dieren. Waarschijnlijk duurt het nog maanden voordat de Duitse markt meer lucht heeft.