De varkensslachtcijfers in China zijn afgelopen jaar veel minder hard gedaald dan eerder door onder meer de Rabobank werd gedacht. Na een kaalslag door de Afrikaanse varkenspest zit het aantal varkens in China weer in de lift en die groei houdt waarschijnlijk ook in 2021 aan. Tegelijkertijd neemt de vleesconsumptie ook toe.
Afgelopen jaar werden in China 527,04 miljoen varkens geslacht, zo blijkt uit cijfers van de statistiekdienst van de Chinese overheid. Dit is een daling van 3,2% ten opzichte van 2019. De productie van varkensvlees ging met 3,3% omlaag tot 41,13 miljoen ton ten opzichte van 2019. In dat jaar daalde de productie met meer dan 20% vergeleken met het jaar daarvoor, dit als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het Aziatische land wat funest was voor de varkensstapel.
Daling minder groot
Hoewel de slachtcijfers afgelopen jaar lager uitpakten, is de daling veel minder groot dan verwacht. Rabobank-analist Pan Chenjun hield in november nog rekening met een daling van 10 tot 15%. Ook andere analisten gingen uit van hogere dalingen dan de officiële statistieken nu uitwijzen.
Met name in het vierde kwartaal nam de productie flink toe. De vleesproductie kwam toen uit op 13 miljoen ton, tegenover 10,74 in 2019 en 8,4 miljoen ton in 2018. Deze toename onderschrijft dat de varkensstapel weer in de lift zit. Eind 2020 rapporteerde China een varkensstapel van 406,5 miljoen dieren, tegenover 370 miljoen een jaar eerder.
USDA voorspelt groei
De verwachting van het Amerikaans landbouwministerie is dat de Chinese varkensvleesproductie dit jaar 14% toeneemt tot 43,5 miljoen ton. De consumptiegroei wordt geraamd op 11% tot 47.9 miljoen ton. Dit betekent dat de importbehoefte zo'n 10% terugloopt tot 4,6 miljoen ton. Deze raming is minder negatief dan de Rabobank eerder deed, zij gingen eind vorig jaar uit van een importdaling van 30%.
Kort na de jaarwisseling koerste de gemiddelde Chinese varkensprijs af op een dipje, de prijs zakte toen onder 36 yuan per kilo (levend gewicht). Ondertussen zitten de prijzen daar weer boven. Met de viering van het Chinees nieuwjaar (12 februari) voor de boeg, ligt een grote prijsdaling niet voor de hand. Daarna moet blijken in hoeverre de hoge prijzen aanhouden. Omgerekend noteren de varkensprijzen in China nog altijd boven €4,50.