In toenemende mate switchen Chinese consumenten naar binnenlands geproduceerd (varkens)vlees, schrijven Chinese media. Dit omdat op vlees van buitenlandse bestemmingen meerdere malen het coronavirus is gevonden. Ondertussen blijft de Chinese varkensprijs maar stijgen wat gezien kan worden als een bevestiging hiervan.
Al langere tijd worden geïmporteerde voedselproducten door China gezien als potentiële besmettingsbron van corona. Volgens Chinese autoriteiten is de afgelopen maanden meermaals het coronavirus gevonden op geïmporteerd voedsel, waaronder op vlees en vis. Vanuit dat oogpunt kregen diverse slachterijen, waaronder Vion en Van Rooi Meat in Nederland, afgelopen zomer te maken met exportbans die ondertussen weer van de baan zijn. Toch schijnen Chinese consumenten huiverig te zijn voor buitenlands voedsel.
Buitenlands vlees uit het schap
Chinese media schrijven dat diverse supermarktketens geïmporteerde voedselproducten, zoals vlees, uit de schappen halen om consumenten gerust te stellen. Onder meer de Franse supermarktketen Carrefour, die in het Aziatische land veel vestigingen heeft, zou hieraan meedoen. Ook grote restaurantketens halen lamsvlees uit Nieuw-Zeeland van de kaart en bieden binnenlands geproduceerde alternatieven aan.
De vermeende switch is opvallend, want veel Chinezen verkiezen van oudsher juist geïmporteerd voedsel boven binnenlandse geproduceerd vlees of melkpoeder vanwege binnenlandse voedselschandalen in het verleden. Hoe dan ook, afgaande op de importcijfers van vlees dan is inderdaad een daling te zien. In november importeerde China 775.000 ton vlees. Een groot volume, maar aanzienlijk minder afgelopen zomer toen de grens van 1 miljoen ton nog werd overschreden.
Vleesimport omlaag, varkensprijs omhoog
Een andere indicator is de Chinese varkensprijs die sinds november behoorlijk hard is gestegen en op het hoogste niveau van 2020 het jaar afsloot. In de afgelopen weken steeg de gemiddelde varkensprijs in China met 25% tot boven 36,50 yuan per kilo.
Met het oog op de gegroeide varkensstapel, die volgens China zelf weer op 90% van het 'oude niveau' zit, is de stijging opvallend. Dit verklaart dan wel weer de lagere importcijfers van vlees in november. Chinese marktanalisten schrijven dat levende varkens niet aan te slepen zijn, ondanks dat de varkensstapel is toegenomen.
Ondertussen blijft de Chinese overheid alert op corona bij slachterijen. Zo is een locatie van het Braziliaanse vleesbedrijf Aurora Alimentos sinds kort de toegang tot China ontzegd, waarschijnlijk vanwege corona. Een officiële verklaring heeft China nog niet gegeven.