Het heeft even geduurd, maar België is officieel weer vrij verklaard van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Daardoor kunnen onze zuiderburen binnenkort weer wereldwijd hun varkensvlees exporteren.
België verloor haar AVP-vrije status in september 2018 door besmettingen in de populatie wilde zwijnen. Sinds april 2019 leek het land de situatie onder controle te krijgen en werden er nog maar weinig nieuwe besmettingen gevonden. De meest recente besmetting op een vers karkas werd gevonden op 11 augustus vorig jaar.
AVP-vrije status
Lange tijd werd België beperkt in de internationale varkensvleesexport vanwege AVP. Op 20 november besloot de Europese Commissie al om de gereguleerde zones af te schaffen en werd bekend dat Belgische varkensproducten weer welkom waren op de Fillipijnen. Inmiddels heeft de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) België officieel weer vrij verklaard van het virus.
Ondanks dat België officieel weer AVP-vrij is, blijft er strikt controle plaatsvinden. De bewakings- en controlemaatregelen blijven voorlopig van kracht, voor zowel de varkensstapel als voor de wilde zwijnenpopulatie. Dat Belgisch varkensvlees straks weer wereldwijd kan worden uitgevoerd, is een positief aspect voor de Europese varkensmarkt. Die gaat gebukt onder een groot aanbod.
Besmettingen Duitsland lopen op
Intussen is er in Duitsland nog geen sprake van een afname in AVP-besmettingen. Maandag (21 december) bevestigde het Friedricht Loeffler Instituut (FLI) wederom nieuwe AVP-gevallen. In totaal werden er 8 nieuwe besmettingen gedetecteerd, allen binnen het kerngebied Oder-Spree in Brandenburg. In Brandenburg staat de teller op 343 besmetting, het totale aantal besmettingen staat op 358 tot woensdag 23 december.