China blaast flink van de toren ten aanzien van het herstel van de varkensstapel. Na bijna een halvering als gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP), zit het aantal varkens weer op 90% van het oude niveau. In de eerste helft van 2021 volgt een volledig herstel, zo beweert het Aziatische land althans.
De groeicijfers worden door Chinese staatsmedia deze week de wereld in geslingerd en komen uit de koker van het ministerie van Landbouw. Het herstel is naar eigen zeggen te danken aan subsidiemaatregelen aan varkenshouders vanuit de overheid, waarmee nieuwe stallen zijn gebouwd.
Opgeklopte cijfers?
Hoewel de Chinese varkensstapel inderdaad groeiende is, verdienen de Chinese prognoses wel een kanttekening. Zijn deze niet veel te optimistisch? In dat geval zou het aantal varkens in de afgelopen 1,5 jaar met circa 100 miljoen zijn toegenomen, ervan uitgaande dat China voor AVP circa 450 miljoen varkens telde. Eerder prognoses gaven aan dat het mogelijk tot 2025 zou duren voordat het aantal varkens weer op het niveau van voor de AVP-uitbraak was. Her en der zijn grote twijfels of China de cijfers niet opklopt om de varkensprijs te drukken.
Varkensprijs omhoog
Aan de Chinese varkensprijzen is de productietoename in elk geval niet af te lezen. Die noteren nog altijd fors hoger dan gebruikelijk. In november liet de Chinese varkensprijs weer een stijging zien, ingegeven door een toenemende vleesvraag in aanloop naar het Chinees nieuwjaar dat half februari wordt gevierd.
De varkensprijs steeg de afgelopen weken met circa 10% tot 32,55 yuan per kilo (levend gewicht) op 9 december. Omgerekend komt dat neer op ruim €4. Dergelijke hoge prijzen wijzen op een groot tekort aan vleesvarkens.
Raming Rabobank
Hoewel de Chinese productiecijfers optimistisch zijn, ziet het er wel naar uit dat de import van varkensvlees volgend jaar flink gaat dalen. De Rabobank houdt rekening met een daling van 30% waarmee het importvolume zou uitkomen op zo'n 3 miljoen ton. Voor Europese exporteurs slinken daarmee weliswaar de exportkansen, maar de uitvoervolumes komen volgens de Rabobank nog altijd fors hoger uit dan voor de uitbraak van AVP.