De Chinese varkensstapel is zich aan het herstellen, de zeugenstapel ligt nog slechts 13% onder het niveau van voor de Afrikaanse varkenspest (AVP) uitbraak. De varkensvleesimport ligt nog fors boven het niveau van vorig jaar maar, er hebben wel verschuivingen plaatsgevonden in leveranciers.
De Chinese varkensstapel was de afgelopen maanden al druk bezig met herstellen nadat AVP de varkensstapel flink uitdunde. De zeugenstapel is in de afgelopen 12 maanden met circa 7 miljoen stuks gegroeid, zo blijkt uit de gegevens van het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken. In oktober dit jaar waren er zo'n 26 miljoen fokzeugen in China.
Ter vergelijking, vorig jaar in oktober telde de zeugenstapel nog ongeveer 19 miljoen stuks. De volledige varkensstapel lag zo'n 26,9% hoger dan vorig jaar. Het aantal heeft zich nog niet weten te herstellen tot pre-AVP niveaus. Volgens de cijfers waren er meer dan 30 miljoen fokzeugen toen AVP net het land binnendrong, de huidige zeugenstapel ligt nog 13% onder dat niveau.
Zonder volledig herstel mogelijk toch hogere productie
Dat de huidige zeugenstapel nog beneden het niveau van zo'n 2 jaar geleden ligt, hoeft volgens analisten van het Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) geen reden te zijn om niet de varkensvleesproductie te evenaren. Dat heeft te maken met de drastische vernieuwingen in Chinese varkenshouderij die zijn ingezet als gevolg van de Afrikaanse varkenspest. Dankzij een hogere productiviteit en bioveiligheid kan er meer varkensvlees worden geproduceerd dan voorheen.
Vleesimport
Volgens de meest recente prognose van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zal de Chinese varkensvleesproductie in 2021 met 9% groeien. "Als deze verwachting uitkomt zal de Chinese varkensvleesimport in 2021 met 6% dalen tot zo'n 4,5 miljoen ton. Dit zegt echter nog niks over de huidige varkensvleesimport van het land, die ligt nog steeds fors hoger dan vorig jaar. Over de eerste 10 maanden van het jaar nam de invoer met maar liefst 126,2% toe tot 3,62 miljoen ton.
Wanneer er wordt gekeken naar enkel de maand oktober dan werd er circa 330.000 ton varkensvlees geïmporteerd, een toename van 80,4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wel ligt de invoer zo'n 50.000 ton onder het niveau van september. Deskundigen zijn van mening dat China momenteel meer varkensvlees importeert dan nodig om zo een voorraad op te bouwen voor het winterseizoen en tot de lokale productie zich volledig herstelt. Dit sluit aan bij de Chinese voedselstrategie, want ook melkpoeder en tarwe worden gehamsterd.
Varkensprijs omlaag
Mede vanwege de stijgende inlandse productie laten de varkensprijzen in China voor het eerst sinds de start van de Afrikaanse varkenspest crisis een dalende trend zien, zo constateert ook de ABN Amro. Desondanks zijn de varkensvlees prijzen nog steeds 2 keer zo hoog dan in 2018. Die prijsdaling heeft ook te maken met het vrijgeven van grote hoeveelheden diepvriesvoorraden.
Sinds september heeft China geschoven in haar varkensvleesleveranciers. Dit heeft alles te maken met de AVP uitbraak in Duitsland. Hierdoor mag Duitsland geen varkensvlees meer richting China exporteren. Doorgaans importeert China grote hoeveelheden Duits varkensvlees en deze volumes moet het land nu elders halen. Om dit verlies te compenseren is de varkensvleesimport vanuit Brazilië, de Verenigde Staten, Canada en Spanje opgeschroefd.
Genesus verwacht hogere consumptie
Verkoopdirecteur Lyle Jones, van het Canadese varkensgeneticabedrijf Genesus in China, gaat er vanuit dat het sneller dan verwachte herstel van de Chinese varkensvleesproductie volgend jaar in een vergelijkbaar tempo als de afgelopen maanden doorzet.
Ondanks het snelle herstel is Genesus wel positief gestemd over de Chinese afzetmarkt voor varkensvlees. Er speelt namelijk nog een trend: de miljarden bevolking verhuist van het platteland naar de stad. Chinese stedelingen consumeren 30% meer varkensvlees dan plattelandsbewoners. Weliswaar keert de Chinese varkensvleesproductie dus sneller dan verwacht terug naar het niveau van 2018, maar de varkensvleesconsumptie zal naar verwachting ook snel stijgen de komende jaren.