Om het overaanbod van vleesvarkens het hoofd te bieden, is Tönnies voornemens om de zware varkens eerst te slachten. Op de achtergrond werkt ook de Duitse politiek aan een oplossing voor de probleemsituatie.
In een gesprek met de voorzitter van het Westfälisch-Lippische boerenverband heeft Clemens Tönnies, eigenaar van het gelijknamige slachtconcern, aangegeven zich in te zetten om het overaanbod varkens 'weg te werken'. Door de coronamaatregelen die slachterijen moeten nemen, kan er veel minder worden geslacht. Sinds de zomer is het overaanbod opgelopen tot meer dan 500.000 varkens en dit aantal is nog altijd stijgende. De varkens worden daarom steeds zwaarder geslacht.
Gerichte aanpak
Tönnies pleit voor een gerichte aanpak en wil de komende weken de zwaardere varkens van de vaste leveranciers voorrang geven aan de slachtlijn. Daarbij wil het vleesconcern coulant omgaan met de gewichtskorting door marges te verruimen. Hoeveel kilo dit betreft, is nog niet bekend. Ook hebben leveranciers, indien gewenst, daags na levering het geld op hun rekening. Daarmee wil Tönnies varkenshouders tegemoet komen die in liquiditeitsproblemen zitten.
De varkensprijzen in Duitsland, maar ook in omliggende landen, zijn de afgelopen hard gedaald door het overaanbod. De VEZG-notering noteert nog slechts €1,19 per kilo wat ver onder de kostprijs is. Aan het begin van dit jaar stond de notering nog boven de €2. De daling in de afgelopen weken is volgens Tönnies vooral een gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland, waardoor Aziatische landen Duits varkensvlees weren.
Politieke ondersteuning
Komende vrijdag praat de Duitse landbouwminister Julia Klöckner, op verzoek van de sector, met landbouwministers van verschillende deelstaten over de probleemsituatie. Onder meer zal dan gesproken worden over het heropenen van de Chinese afzetmarkt. Daarbij komen eventuele ook Europese maatregelen, zoals de particuliere opslag van varkensvlees, ter sprake. Ook de liquiditeitsproblemen bij varkenshouders staat op de agenda. Belangenbehartiger ISN heeft aangegeven dat varkenshouders recht hebben op noodsteun, zoals ook de horeca die krijgt.
De Nederlandse overheid heeft aangegeven dat alle ondernemers die door de coronacrisis aantoonbaar schade hebben geleden, recht hebben op een compensatie. De aanvraag hiervoor bij RVO start vandaag (woensdag 25 november).